| Vesti | Softver | Poslednji uTorrent update bez Vašeg znanja instalira program za „rudarenje“
Softver

Poslednji uTorrent update bez Vašeg znanja instalira program za „rudarenje“

uTorrent update

uTorrent je uhvaćen da potajno instalira program za Bitcoin rudarenje, koji je „upakovan“ sa njihovim poslednjim client update-om. Otkriveno je da najnoviji update, bez znanja i dozvole korisnika, instalira program pod nazivom EpicScale, koji koristi određenu količinu snage procesora u svrhe Bitcoin rudarenja u pozadini.

S obzirom da sporni program automatski dolazi sa update-om, većina korisnika uTorrent klijenta nije ni bila svesna da im je jedan takav program instaliran i da se njihov računar koristi za rudarenje. Neki od korisnika su primetili blagi porast u opterećenju procesora nakon instalacije uTorrent update-a, što je uz malo više istraživanja ukazalo na glavnog krivca – program EpicScale. 

Na nekin nezvaničnim izvorima je navodni predstavnik uTorrent-a potvrdio da sa poslednjim client update-om stiže i program za Bitcoin rudarenje, jer je, kako se navodi, EpicScale njihov veliki partner i sa njima povećavaju prihode za kompaniju.

Ovo inače nije prvi slučaj da je Bitcoin program za rudarenje instaliran radi „pozajmljivanja“ snage sa drugih računara, u svrhe obrtanja profita, ali je činjenica da je uTorrent ovo izveo u tajnosti, bez ikakvog znanja korisnika.

 

Izvor: KitGuru

 

Komentarišite na forumu