| Vesti | Softver | NVIDIA pokreće nova istraživanja, treninge i programe sertifikacije za programere sa fokusom na GPU računarstvo
Softver

NVIDIA pokreće nova istraživanja, treninge i programe sertifikacije za programere sa fokusom na GPU računarstvo

nvidia

Nova inicijativa povećava CUDA programerski ekosistem na više od 350 univerziteta

ISC 2010 – HAMBURG – 3. jun, 2010 – Ekosistem koji okružuje NVIDIA® CUDATM arhitekturu za paralelno procesiranje dobio je značajno unapređenje danas sa predstavljanjem novih akademskih programa koji unapređuju general-purpose računarstvo na grafičkim procesorima (GPGPU).

 

Sa više hiljada objavljenjh istraživačkih dokumenata i više od 350 univerziteta na kojima se predaje o CUDA tehnologiji (tri puta više u odnosu na prošlu godinu) novi programi će imati značajan uticaj na širenje učenja i upotrebe GPU-ova.

Novi programi uključuju:

 

  • CUDA program sertifikacije – Zbog sve veće potražnje za kvalifikovanim GPGPU inžinjerima ovo je prvi program za sertifikovanje specijalista u oblasti paralelnog GPU programiranja.
  • CUDA program za istraživačke centre – Ovaj program daje priznanje institucijama koje koriste GPU računarstvo na više istraživačkih polja.
  • CUDA program za predavačke centre – Formalno priznanje institucijama koje su integrisale GPU računarske tehnike u svoje klasične kurseve računarskog programiranja.

 

Takođe, NVIDIA započinje potpuno novi NVResearch onlajn portal, pružajući informacije o globalnim istraživačkim projektima koje NVIDIA podržava, a takođe i detalje o svim edukativnim i istraživački orjentisanim programima koje grupa vodi.

 

„Trenutno postoji više od 350 univerziteta širom sveta na kojima postoje predavanja o CUDA programerskom modelu, i više od 100.000 programera koji aktivno razvijaju aplikacije koje iskorišćavaju GPU“, izjavio je Stanford Russell, generalni menadžer CUDA & GPU računarstva u kompaniji NVIDIA. „Novi programi koje pokrećemo ohrabruju takve projekte i razvijaju saradnju koja unapređuje prihvatanje GPGPU tehnologije širom različitih industrija“.

 

CUDA program sertifikacije odgovara na zahteve industrije za kvalifikovanim paralelnim programerima. Da bi postali NVIDIA CUDA sertifikovan inženjeri, kandidati moraju prikazati dobro radno znanje CUDA arhitekture i programskog modela, sposobnost da primene CUDA konstrukcije uobičajenim algoritamskim okvirima i jako razumevanje optimizacionih tehnika kako bi izvukli najviše perfomanse iz CUDA C baziranog koda.

 

CUDA program za istraživačke centre priznaje i neguje saradnju sa istraživačkim grupama na univerzitetima i istraživačkim centrima koji šire granicu paralelnog računarstva. Među benifitima su ekskluzivni događaji na kojima učestvuju najbitniji istraživači, akademici i određeni NVIDIA inženjeri. Svim učesnicima je omogućen pristup specijalizovanim online i standardnim trening sesijama.

 

CUDA program za predavačke centre je prvi program svoje vrste koji se razvija i nudi univerzitetima i koledžima od strane hardverskog partnera. Program ima mnoge benifite, uključujući donaciju kompleta za predavanje koji se sastoji od udžbenika, softverskih licenci i CUDA GPU-ova za računare u predavačkim laboratorijama, a takođe omogućava i akademski popust ukoliko je potreban dodatni hardver.

 

„CSIRO je jedan od prvih superračunarskih centara koji kombinuje GPU-ove i CPU-ove i na taj način omogućava ubrzanje aplikacija do 200x“, izjavio je Dr. John Taylor, vođa platforme za računarstvo i simulacije u CSIRO.  „Ponosni smo titulom CUDA istraživačkog centra i nadamo se daljem iskorišćenju našeg CSIRO GPU klastera. Klaster će omogućiti CSIRO-u takmičenje na globalnom polju računarskih izazova ‘velike nauke’ na cenovno pristupačan način“.

 

CUDA programi za istraživačke i predavačke centre imaće globalni uticaj na institucije širom Azije, Evrope i Severne Amerike. Institucije koje su već izabrane kao CUDA istraživački centri su: John Hopkins univerzitet (U.S.), Nanyan univerzitet (Singapur), Ostrava tehnički univerzitet (Češka), CSIRO (Australija) i SINTEF (Norveška). Institucije izabrane kao CUDA centri za predavanja su: McMaster univerzitet (Kanada), New York državni univerzitet, Postdam (U.S.), Kalifornijski politehnički univerzitet, San Luis Obispo (U.S.), ITESM (Meksiko), Češki tehnički univerzitet (Češka) i Qingdao univerzitet (Kina).

Novi programi uvećavaju postojeći CUDA Center of Excellence program, elitnu mrežu od 10 poznatih institucija fokusiranih na unapređenje paralelnog računarstva na GPU platformi. To su: Cambridge univerzitet, Kineska akademija nauka, Harvard univerzitet, Maryland univerzitet, Tajvanski nacionalni univerzitet, Tokyo Tech, Tsinghua univerzitet, Illinois univerzitet, Tennessee univerzitet i Utah univerzitet.

 

Za više informacija o NVIDIA istraživačkim aktivnostima i novim programima posetite NVResearch sajt.

 

Komentarišite na forumu

Tagovi