| Vesti | Softver | Microsoft kreira Windows lite za dual-screen i „Chromebook“ uređaje
Softver

Microsoft kreira Windows lite za dual-screen i „Chromebook“ uređaje

Lite

Microsoft priprema optimizovanu verziju Windows-a za dual-screen uređaje i Chromebook-ove konkurente.

Izvori koji su upoznati sa Microsoftovim planovima navode da proizvođač softvera ima na umu usklađivanje korisničkog interfejsa sa dual ekranima.

„Windows Lite“, kako je nazvan interno, je redukovana verzija Windowsa koja je u početku bila prioritet za uređaje sa dvostrukim ekranom.

Microsoft je postepeno stvarao novi Composable Shell (C-Shell) i Windows Core OS, modularnu verziju postojećeg Windows Shell-a koji danas pokreće mnoge delove Windows 10.

Delovi ovog Windows Core OS-a sada pokreću hardver kao što je HoloLens 2 ili Microsoftov nadolazeći Surface Hub 2X.

Windows Lite interfejs će biti sličan Windows-u kao i danas, ali će biti više kombinacija onoga što Microsoft radi sa Surface Hub shell-om i ograničenom funkcionalnošću korisničkog interfejsa za Windows Phone Continuum.

Nije poznato kada će Microsoft isporučiti Windows Lite ili kako će na kraju biti imenovan. Proizvođač softvera već godinama eksperimentiše sa ovim idejama, jer je gledao kako Chrome OS raste u školama u SAD-u.

Microsoft održava svoju konferenciju Build u Sijetlu početkom maja, i to bi bila idealna prilika za početak otkrivanja delova svoje Windows Lite strategije.

 

Izvor: ZDNet

 

Komentarišite na forumu…