| Vesti | Softver | Kaspersky Labs: „Broj korisnika napadnutih bankarskim trojancima porastao za 16% u 2018. na gotovo 900.000“
Softver

Kaspersky Labs: „Broj korisnika napadnutih bankarskim trojancima porastao za 16% u 2018. na gotovo 900.000“

Kaspersky Labs

Tokom 2018. godine, bankarski trojanci napali su 889,452 korisnika rešenja kompanije Kaspersky Lab, što je povećanje od 15.9% u odnosu na 2017. godinu, kada je pogođeno više od 767,000 korisnika.

Sudeći po analizi stanja finansijskih pretnji kompanije Kaspersky Lab, do rasta je došlo delimično zbog povećanih aktivnosti samo jednog bankarskog trojanca.

Napadi putem bankarskih trojanaca ili „bankara“ su među najpopularnijim kod sajber kriminalaca jer su fokusirani direktno na finansijsku dobit.

Ova vrsta malvera od žrtava krade kredencijale za e-plaćanje i sisteme onlajn bankarstva presrećući jednokratne lozinke, a zatim te podatke šalju napadačima koji stoje iza trojanaca.

Od 889,452 napadnuta korisnika, gotovo 25% bili su korporativni korisnici, a ta brojka je ostala prilično dosledna u poslednje tri godine.

Prema stručnjacima kompanije Kaspersky Lab, razlog za to je jasan: dok će napadi na potrošače samo omogućiti pristup bankarskim ili platnim sistemima, uspešni napadi na zaposlene takođe mogu kompromitovati i finansijska sredstva kompanije.

Prikupljeni podaci takođe pokazuju da je Rusija postala najciljanija nacija 2018. godine, sa više od 22% globalnih korisnika koji su bili napadnuti bankarskim malverom. Sledi Nemačka (sa više od 20%) i Indija (gotovo 4%).

 

Izvor: Kaspersky Labs

 

Komentarišite na forumu…