| Vesti | Softver | Kaspersky Lab: „Srbija na 13. mestu u svetu po broju sajber napada koji dolaze sa interneta“
Softver

Kaspersky Lab: „Srbija na 13. mestu u svetu po broju sajber napada koji dolaze sa interneta“

U izveštaju koji je objavio Kaspersky Labs, proizvodi ove kompanije su u pomenutom periodu u Srbiji detektovali više od 1,8 miliona različitih sajber napada izvršenih preko internet pretraživača računara.

Svaki treći korisnik, njih ukupno 34,1 odsto, je iskusio neku formu ovih pretnji u periodu tokom kojeg su njihovi uređaji bili povezani sa internetom.

Ova statistika postavlja Srbiju na veoma visoko 13. mesto u svetu kada su u pitanju opasnosti koje dolaze sa interneta, navodi se u saopštenju.

Istraživači kompanije Kaspersky Lab ukazuju da napadi koji se dešavaju tokom pretraživanja interneta predstavljaju najčešći metod za širenje malicioznih programa, a sajber kriminalci najčešće koriste neki od sledeća 2 metoda kako bi realizovali napad – Eksploatisanje ranjivosti u pretraživačima i njihovim dodacima (drive-by download) i Socijalni inžinjering.

U izveštaju se takođe navodi i statistika vezana za druge tipove napada.

Kada su u pitanju lokalni incidenti na računarima koji koriste KSN u Srbiji, u periodu od januara do marta 2019. godine, proizvodi kompanije Kaspersky Lab otkrili su 2.650.351 takvih incidenata, koji su pogodili 42,7 odsto korisnika u Srbiji.

Po ovom tipu napada, Srbija je zauzela 96. mesto u svetu. Vrh liste zauzimaju zemlje kao što su Jemen (72 odsto), Uzbekistan (71.3 odsto) i Avganistan (71.3 odsto).

Statistika je pokazala i da je tokom ovog perioda broj napada za koje je kao izvor detektovan servera hostovan u Srbiji svega 34.485, što čini globalni udeo manji od jedan promila i postavlja Srbiju na 65. mesto u svetu.

U vrhu ove liste nalaze se SAD (52.46 odsto), Holandija (21.28 odsto), Nemačka (6.16 odsto), Francuska (2.71 odsto) i Rusija (1.38 odsto).

Izveštaj je zasnovan na podacima dobijenim i obrađenim uz pomoć Kaspersky Security Network (KSN) cloud infrastrukture, navodi se u saopštenju te kompanije.

 

Izvor: Kaspersky

 

Komentarišite na forumu…