| Vesti | Softver | Kaspersky: Bad Rabbit ransomware hara Evropom
Softver

Kaspersky: Bad Rabbit ransomware hara Evropom

Kaspersky Ransomware

Bad Rabbit je ime novog ransomware-a koji hara računarima širom Evrope, sa potvrđenim napadima u Rusiji, Ukrajini, Turskoj, i Nemačkoj, navode čelnici Kaspersky Labs.

Procenjuje se da je oko 200 računara zaraženo, a brojne grupe za cyber bezbednost, poput Kaspersky Labs i istraživača sa ESET-a i Proofpoint, su saopštile da je napad orkestriran uz pomoć lažnog Adobe Flash update-a.

Ruske kompanije poput Interfax-a i Fontanka.ru su odolele napadima, a na listi mesta upada ransomware-a se pominju i ukrajinski Odessa aerodrom, kao i ministarstvo infrastrukture, ali se ne može pouzdano utvrditi da je u pitanju pomenuti Bad Rabbit.

Onda kada nesrećni računar bude zaražen ransomware-om, korisnici će biti redirektovani na web prezentaciju na darknet-u gde se od njih traži da plate 0.05 bitcoin-a (malo iznad 281 dolara), kako bi se omogućio pristup enkriptovanim podacima.

 

Kaspersky Ransomware 01

 

Rok koji imate za isplatu jeste četrdeset sati, pre nego što se cena poveća, kako će vas „obavestiti“ countdown na prezentaciji. Kaspersky Labs je naveo u postu da još ne mogu potvrditi da li je Bad Rabbit povezan sa NotPetya ransomware-om koji se proširio širom sveta ranije tokom ove godine. Iz ESET-a, međutim navode da je poput NotPetya-e, Bad Rabbit varijanta Petya ransomware-a.

 

Izvor: Kaspersky Lab

 

Komentarišite na forumu