| Vesti | Softver | Istraživači planiraju distributivni GSM „crack“
Softver

Istraživači planiraju distributivni GSM „crack“

crack-the-code

Timovi koji se bave istraživanjem sigurnosti u oblasti mobilne telefonije su lansirali projekat koji će koristiti tehnologiju originalno razvijenu za pronalaženje vanzemaljske inteligencije, koja bi po njihovim očekivanjima služila za krekovanje enkripcione šeme koju koriste GSM mobilni telefoni.

Kako je objavljeno na CNet-u, istraživač Karsten Nohl je objavio open-source projekat na Hacking at Random konferenciji koji ima za cilj upotrebu distibutivne kompjuterske tehnologije za razvijanje tzv. ˝rainbow˝ tabele za enkripciju saobraćaja logaritmima A5/1 – kao što je slučaj kod telefona koji se korsite u UK i širom sveta.

Ovaj projekat je po mnogo čemu sličan popularnom Folding@Home distributivnom kompjuterskom sistemu, sem u korišćenju rezervnih CPU ciklusa na računarima volontera koji na ovaj način pomažu u procesu istraživanja proteina i raznih analiza potencijalnih lekova za razne bolesti.

Nohl očekuje da će uspeti da razbije enkripcionu šemu koja se koristi u gotovo 3 miliona mobilnih telefona širom sveta. Jednom kada bude završena, ˝rainbow˝ tabela će omogućiti bilo kome da dekriptuje ˝uhvaćen˝ saobraćaj i na taj način sluša mobilne razgovore u roku od nekoliko sekundi!

Dok neki mogu negodovati ovu metodologiju, Nohl veruje da je projekta započeo iz pravih razloga. Sigurnosni propusti u implementaciji A5/1 enkripcionog algoritma su poznati već godinama, ali svi pređašnji pokušaji da se objave i prikažu, uključujući i jedan sličan volonterski projekat, nailazi na oprečna mišljenja i gurani u stranu, navodno praćeni pritiskom velikh provajderskih kuća mobilne telefonije. Uprkos ovome, komercijalni proizvodi, usmereni ka agencijama koje se bave zakonskim odredbama, knjige koje sadrže zaštićen i ljubomorno čuvani A5/1 kod, postoje, i mogu se naći u slobodnoj prodaji.

gsm_global

Kako kreacija ovakve knjige sa kodom uključuje i ne-beznačajnu količinu razbijanja brojeva, Nohl je odlučio da najbolja varijanta za ovaj projekat upravo distribuiran kompjuterski sistem, kao već spomenuti Folding@Home. Uprkos ogromnom broju podataka koji će biti obrađivani, A5/1 kod sa svojih 54bit-a ne bi trebalo da oduzme više od dva meseca vremena za razbijanje koda grupi od 160 volontera.

Drugi razlog za ovu distributivnu paradigmu, kao i za open-source prirodu samog koda, je da se preventira iznošenje bilo koje knjige sa kodovima od strane individualnih članova. Nohl objašnjava da će fajlovi biti dostupni svim saradnicima na projektu, kao i da očekuje da će svi upload-ovati svoje radove na BitTorrent  trekere u roku od tri meseca nakon starta.

Dok bi se posedovanje i generisanje ove ˝rainbow˝ tabele za A5/1 algoritam smatralo legalnim, upotreba iste za dekriptovanje mobilnog saobraćaja bi bilo nezakonito u mnogim zemljama.

 

Izvor : bit-tech.net

Komentarišite na forumu

 

Tagovi