| Vesti | Softver | Intel unapređuje mobilno računarstvo
Softver

Intel unapređuje mobilno računarstvo

intel

…uz pomoć novih silicijumskih, softverskih i  konekcijskih mogućnosti

Medfield, LTE platforme, MeeGo napredak i preuzimanje kompanije Silicon Hive ubrzaće ravoj mobilnog portfolija

 

MOBILE WORLD CONGRESS, Barselona, 14. februar, 2011 – Kompanija Intel predstavila je danas veliki broj unapređenja svog mobilnog portfolija, koja obuhvataju veliki sprektar proizvoda od silicijuma, softverske i konekcijske mogućnosti, kao i mogućnost testiranja 32nm telefonskog čipa, „Medfield“ .

Kompanija je takođe najavila pojavu ubrzane LTE platforme, novog korisničkog iskustva na tablet uređajima zasnovanim na  operativnom sistemu MeeGo, preuzimanje kompanije Silicon Hive, i još nekoliko mobilnih investicija i unapređenja softverskih alata, s ciljem da potpomognu pojavu premium uređaja zasnovanih na Intel® arhitekturi.

p_Chat2Kako granica između računarstva i komunikacija sve više nestaje, inovacije u mobilnoj industriji se nastavljaju i pružaju sve veći broj mogućnosti kompaniji Intel u oblasti mobilnosti. Intel ubrzava planove da ponudi izbornu procesorsku arhitekturu na nizu smart uređaja i tržišnih segmenata, netbukova i laptopova, automobila, smart telefona, ploča i smart TV-a, i ispunjava rastuće potrebe proizvođača uređaja, servisnih provajdera, proizvođača softvera i korisnika širom sveta.

„Mobilni Internet, u svoj svojoj složenosti, predstavlja izvanrednu priliku i izglede za industrijski rast uopšte“, izjavio je Anand Čandraseker, viši potpredsednik kompanije Intel i generalni direktor grupe Ultra Mobility Group. „Kroz ovakve napore, i one koji nam tek predstoje, kompanija Intel koristi sav potencijal svojih resursa, tehnoloških investicija i principa Murovog zakona, da smanji troškove i poveća potrbu za pojavom novih tržišta, dok isporučuje vrhunske performanse koje industrija očekuje od nas.“

 

Multikomunikacije i silicijum

Najnovijim preuzimanjem kompanije Infineon AG’s Wireless Solution Business, koje je sada završeno, Intel naglašava svoju strategiju da proizvede smart, multikomunikacijsku arhitekturu koja će ispunjavati različite korisničke potrebe, i potrebe servisnih provajdera u celom svetu, kao što su kapaciteti mreže, aplikacije, uređaji, cena i iskustvo krajnjeg korisnika sa rešenjima od Wi-Fi-a do LTE.

Intel je objavio da će, u drugoj polovini godine, Intel Mobile Communications (IMC) isprobati svoj prvi kompaktni multimod male potrošnje (LTE/3G/2G), zaista globalno LTE rešenje, dok će za šire tržište uređaji biti dostupni u drugoj polovini 2012. godine. IMC trenutno isporučuje  najmanje, potpuno integrisano HSPA+ rešenje sa 21Mbps downlink-om i 11,5 Mbps uplink-om za male uređaje, i objavljuje novu platformu koja podržava Dual-SIM Dual-Standby (DSDS) protokol namenjen Dual Sim tržištu koje je u razvoju. Ova nova mobilna rešenja ističu IMC-ovo proizvodno i tehnološko liderstvo i pomažu da posao bude u kontinuiranom rastu u eri multi-komunikacijskih rešenja.

U vezi sa širenjem Intelovih silicijumskih mogućnosti, kompanija je objavila da trenutno testira svoj 32nm „Medfield“ čip namenjen smart telefonima. Planirano je da „Medfield“ bude predstavljen ove godine, i to će povećati performanse Intelove arhitekture u oblasti posebno dizajniranih rešenja male potrošnje namenjenih tržištu smart telefona.

Što se tiče daljeg rada na razvoju ovih silicijumskim mogućnostima, komanija je objavila preuzimanje kompanije Silicon Hive, koja donosi poboljšanja procesorske tehnologije u prenosima slika i multimedijalnog video sadržaja, kompajlera i softverskih alata svom portfoliju Atom procesora. Silicon Hive ekspertiza pomoći će u razvoju diferenciranijih SoC (sistem na čipu) zasnovanih na Atom procesoru.

Intel je takođe objavio nova poboljšanja u integraciji radio frekvencije (RF) sa novom procesnom tehnologijom koja će omogućiti stavljanje tri čipa tipičnog RF čipseta na jedan čip. Koristeći najefikasnije tranzitore na svetu, Intelovi istraživači će moći da postignu manju potrošnju i brže radio komponente u poređenju sa onim što je danas moguće. Koristeći prednosti Murovog zakona, istraživanje bi moglo doprineti boljoj jačini, performansama i smanjenju troškova izrade budućih SoC sistema.

Na kraju, efikasna i fleksibilna pristupna mreža je najvažnija da bi se nastavio razvoj mobilnog Interneta, ali i da bi se omogućilo operaterimi da pružaju usluge brže, i da uz manje troškove prošire kapcitet mreže. Radeći na ovome, kompanije Intel, KT i Samsung objavile su zajedničke planove da demonstriraju LTE rešenja uživo koristeći Intelov Cloud Communications Centar (CCC). Ovo je učinjeno sa ciljem da se uveća kapacitet protoka podataka i fleksibilnost mreže, a sa druge strane, da se smanje ukupni troškovi operatera za razvijanje i rad mreže.

 

p_browser_contextmenu3p_panels2_blackbg

Softverska unapređenja

Nastavljajući razvoj fleksibilnih i otvorenih softverskih platformi i aplikacija za sve mobilne uređaje, kompanija Intel je demonstrirala novo MeeGo tablet korisničko iskustvo, koje je moguće iskusiti kroz Intelov AppUp Developer program. MeeGo tablet korisničko iskustvo karakteriše intuitivni objektno-orijentisani interfejs sa ekranima koji prikazuju sadržaj i kontakte – sve sa ciljem da korisnicima na dohvat ruke pruže pristup njihovom digitalnom materijalu: društvenim mrežama, ljudima, video materijalu i fotografijama. MeeGo tablet korsiničko iskustvo je na raspolaganju u MeeGo paviljonu u okviru sajma MWC.

Odkad je MeeGo predstavljen pre godinu dana, platforma operativnog sistema otvorenog koda načinila je veliki korak sa predstavljanjem višestrukih kodova od netbukova do handset uređaja.

Intel je takođe objavio nove MeeGo i AppUp softverske razvojne alate i druge programe koji će pomoći inženjerima da kreiraju nove aplikacije, i da ih podese i objave što pre u Intel AppUp centru. Programi uključuju pristup inženjera softverskim razvojnim platformama, novim alatima i drugim proširenjima kao što su svetski univerzitetski program, Application lab program i izmena resursa.

„Intel podržava sva radna okruženja glavnih operativnih sistema, blisko sarađujući sa inženjerima, servisnim provajderima i proizvođačima da bi omogućio premium iskustva na više platformi,“ izjavila je Rene Džejms, viša potpredsednica i generalna direktorka grupe Intel Software and Service Group. „Naše MeeGo tablet korisničko iskustvo pokazuje moć i fleksibilnost MeeGo-a, a dodajući nove razvojne alate i programe, mi ćemo ubrzati našu tablet strategiju i MeeGo ekosistemki napredak kako bismo omogućili brži dolazak na tržište sa inovativnim proizvodima za proizvođače i slične servisne provajdere.“

Nadovezujući se na podršku koju Intel pruža višestrukim operativnim sistemima, kompanija je ozvaničila svoju nameru da isporuči industrijski najbrže performanse na Android-u otvorenog koda sa uređajima zasnovanim na Intel® AtomTM procesoru koji koristi Gingerbread i Honeycomb, i koji treba da se pojavi na tržištu ove godine. Kompanija je takođe objavila serije investicija grupe Intel Capital kako bi bile omogućene kontinuirane inovacije na mobilnom hardveru, softverskim i aplikacijskim ekosistemima, i da bi poboljšali korisnička iskustva na nizu uređaja, uključujući handheld uređaje, tablete i laptopove. Investicije uključuju Borqs, CloudMade, InVisage, Kaltura, SecureKey tehnologije i VisionOSS rešenja.

„Primenjujući Intelov proces proizvodnje svetske klase i najnapredniju tehnologiju silicijumskog tranzistora na ove nove segmente, planiramo da proizvedemo najbolje tranzistore i proizvode sa najvišim performansama i najnižom potrošnjom, koji će omogućiti kontinuirane inovacije i nova iskustva korisnika“, izjavio je Čandraseker. „Kad se ovi čipovi kombinuju sa našom podrškom za vodeće mobilne operativne sisteme od Android-a do MeeGo-a, našom dokazanom sposobnošću da obezbedimo široku podršku, i našim ratućim softverskim i konekcijskim mogućnostima, siguran sam da ćemo stvoriti velike mogućnosti za naše partnere.“

 

Komentarišite na forumu

 

Tagovi