| Vesti | Softver | IBM, Sun i adobe se pridružuju tužbi protiv Microsofta
Softver

IBM, Sun i adobe se pridružuju tužbi protiv Microsofta

internet-explorer

Statistički gledano, Firefox 3 je možda pretekao Internet Explorer 7 (i 8) u Evropi, ali Microsoftov browser je i dalje izvor kontroverzi.  Evropska Komisija je u januaru predala Microsoftu dokument sa prigovorima na integrisanje Internet Explorera u instalaciju Windowsa. Posle toga, grupa kompanija u kojoj su Adobe, Opera, IBM i Sun Mycrosystems je prihvaćena kao zainteresovana stranka koja podržava nalaze Evropske Komisije.

Grupa je nazvana Evropski Komitet za Interoperativne Sisteme (ECIS) i opisuje se kao neprofitna organizacija koja: “Veruje u dobrobit konkurentskog i inovativanog IT sektora, i koja se trudi da podrži takvo okruženje kroz aktivno učestvovanje bilo koje inicijative koja favorizuje interoperativnost, konkurenciju zasnovanu na kvalitetu, inovaciju i interese potrošača u oblasti informacione, i komunikacione tehnologije”.

U grupi se nalaze neke od poznatijih kompanija: Sun Mycrosystems, IBM, Adobe i Nokia, kao i Corel, Red Hat, RealNetworks i Opera. Opera je prva uložila žalbu o integrisanju IE-a u Windows, Evropskoj Komisiji. Još neke grupe su pružile podršku inicijativi: Mozilla Fondacija, Google i Evropska fondacija za slobodan softver.

Opravdavajući svoje interese kao zainteresovana stranka, ECIS je izjavio: “Uprkos sve nižim ocenama  IE-a, Microsoftov browser zadržava svoju dominantnu poziciju kao izlaz na World Wide Web, zbog ilegalnog integrisanja u Windows operativni sistem!”

Organizacija dalje ističe: “Drugi browseri koji su ocenjeni bolje nego IE, ne mogu da se takmiče sa njim. Praksa slične integracije je već strogo osuđena od strane Evropske Komisije i Evropskog suda (misleći na Windows Media Player). Thomas Vinje, predstavnik ECIS-a, je rekao: “Manjim, inovativnim browserima je potrebna igra sa izbalansiranim pravilima. Zbog toga mnogo ljudi podržava Komisijinu presudu”

about_IE_T

Orignalna izjava Evropske Komisije koja je izdata Microsoftu 15. januara (datum kada je donesena preliminarna presuda) glasi: “Microsoftovo vezivanje Internet Explorara za Windows operativni sistem, šteti konkurenciji između browsera, podriva inovaciju i ograničava izbor korisnika.”Diskusija o Mikrosoftovom pravu da uz Windows automatski instalira IE na kompjutere teče preko 10 godina. Netscape je prvi tužio Microsft u Americi jos 1996. godine.

Da li Microsoft ima pravo da uz Windows instalira IE kao standard, ili njegova dominantnost nad OS tržištem blokira ostale browsere da se probiju? Hoće li se ovo promeniti ako IE postane opciona aplikacija u Windowsu 7? Recite nam šta mislite na forumu

Izvor: Bit-Tech