| Vesti | Softver | Google-ova nova reCAPTCHA ne zahteva klik
Softver

Google-ova nova reCAPTCHA ne zahteva klik

Captcha

Google je prvi put pokrenuo reCAPTCHA sistem za otkrivanje botova 2007. godine, što znači da već oko deset godina dešifrujemo distorzirane tekstove, identifikujemo ulične svetiljke i čekiramo boxove kako bismo program ubedili da je sa druge strane čovek, a ne robot, a potom i pristupamo sajtovima i stranicama želimo da pogledamo.

Međutim, gigant je odlučio da uvede značajne promene. Google reCAPTCHA v3 potpuno eliminiše potrebu za interakcijom sa korisnicima, i umesto toga se oslanja na adaptive risk analize rizika kako bi se primetio sumnjiv promet.

Nova verzija pokreće se u pozadini web stranice, i proizvodi rezultate od 0.1 (loše) do 1 (dobro) za interakcije i ponašanja sa tim sajtom.

Administratori sajta mogu da odluče kako njihova web lokacija treba da reaguje na osnovu ovih rezultata, i može ih koristiti na jedan od tri načina.

„Prvo, možete postaviti threshold koji određuje kada je korisnik pušten da prođe ili ako je potrebna dodatna verifikacija, poput autentifikacije u dva koraka ili verifikacije telefonom“, objašnjava tim iz Google na svom Webmaster blogu.

„Drugo, možete kombinovati rezultat sa svojim signalima kojima reCAPTCHA ne može pristupiti – kao što su korisnički profili ili istorije transakcija. Treće, možete koristiti reCAPTCHA rezultat kao jedan od signala za obuku vašeg modela mašinskog učenja i borbu protiv zloupotrebe.“

 

 

Izvor: Google Webmaster

 

Komentarišite na forumu…

Tagovi