| Vesti | Softver | Firefox dobija Direct2D renderovanje, bez dodatnih procesnih pluginova
Softver

Firefox dobija Direct2D renderovanje, bez dodatnih procesnih pluginova

firefox

 

 

Najpopularnija alternativa Internet Exploreru, Firefox, može dobiti remont svojih skupa funkcija koji će ga napraviti konkurentnijim po pitanju performansi u odnosu na Google Chrome. Firefox će najzad izaći iz čvora procesnih pluginova, a novi „engine“ za renderovanje 2D prikaza će u potpunosti iskorišćavati Microsoft Direct2D funkciju, sa kojom će prebaciti mnoštvo renderovanja na GPU.

 

 

I ako ovo ne može ubrzati učitavanje stranica koje su ograničene od strane brzine same konekcije, zasigurno će učiniti program agilnijim, pogotovo u slučajevima kada su stranice kompleksnije i onim koje sadrže nove tehnologije kao što je HTML5.

 

Od sada, podrška za GPU ubrzano renderovanje imaće samo alfa izdanja, a stabilno izdanje se očekuje kasnije u toku godine. Stabilna verzija bazirana na Gecko 1.9.3. se očekuje u Oktobru. Programeri se nadaju da će sledeće Gecko izdanje imati podršku za GPU ubrzano renderovanje.

Druga velika funkcionalnost koja je najavljena je korišćenje „out of process“ pluginova.

Ovo nije isto što i multi-process renderovanje, da ne dodje do zabune, „out of process“ funkcionalnost će pokretati pluginove kao što su Adobe Flash, Adobe Acrobat, Sun Java, Microsoft Silverlight itd…u procesima koji će biti nezavisni od glavnog procesa pretraživača (browsera). Ovo je napravljeno da bi ako dođe do greške u iščitavanju neke stranice, proces mogao biti zatvoren bez obaranja (crushiranja) celog pretraživača.

Programeri očekuju da će stabilna verzija koja će imati ovu funkcionalnost izaći krajem ovog kvartala kako za Windows tako i za Linux sisteme, a za Mac će malo kasniti.

 

Izvor : techpowerup

Komentarišite na forumu