| Vesti | Softver | Evropska komisija standardizuje nivo jačine zvuka na muzičkim uređajima
Softver

Evropska komisija standardizuje nivo jačine zvuka na muzičkim uređajima

6_www

 

 

Evropska Komisija je najavila u ponedeljak planove da se standardizuje nivo jačine zvuka u opcijama svih personalnih media uređaja i mobilnih telefona koji imaju akcenat na muziku. Preporuke od EC će postati obavezne za sve proizvođače oprema, ali se na kraju ipak ostavlja mogućnost podešavanja nivoa zvuka od strane samog krajnjeg korisnika.

 

 

 

 

„Ovi standardni će uneti male tehničke izmene u samim uredjajima tako da po vađenju iz kutije odma budu sigurni za korišćenje. Ako korisnik ipak odluči da podesi sam svoja setovanja on će to moči da uradi, ali će postojati jasna upozorenja da bi svako znao koliki je rizik ako se odstupa od predloženog“, objasnila je Meglena Kuneva, komisioner za odnose sa potrošačima.

 

Fun

 

Po postojećim standardnima u EU trenutno ne postoje ograničenja za maksimalni nivo jačine zvuka, niti zahteva obeležavanje u vidu etiketiranja na samim uređajima, ali traži da se jasno upozorenje nalazi u samom korisničkom uputstvu koje govori i rizicima povećanja i samom izlaganju prejakoj jačini zvuka.

 

Mandat, koji predlaže Evropska Komisija sa svojih 27 država članica, odnosi se na sve personalne uređaje i mobilne telephone koji u sebi sadrže muzičke funkcije. On predviđa da :

Postaviće se kao „podrazumevani“ bezbedan nivo jačine zvuka u samim podešavanjima svih proizvoda.

Mandat ne propisuje sama specifična tehnička rešenja kako nebi ugušili ili zaustavili napredak i sam kapacitet proizvodne industrije u inovativnim rešenjima.

Mandat takođe ne određuje na koji način će se ovo izvoditi. Industrijska rešenja bi mogla biti na primer oznake ili digitalne informacije na samom ekranu.

 

top10-1

 

EU standardne propisuje CENELEC (Euroepan standard setting body), a u samom procesu to uključuje naučnike, industrijske i potrošačke grupacije, kao i ostale zainteresovane stranke, a sve to može potrajati i do 24 meseca.

EU standardi nisu obavezni, ali ako je novi standard odobren od strane EU Komisije i objavljen u Službenom glasniku Evropske unije, on postaje „de fakto“ industrijska norma u daljoj proizvodnji.

Za proizvode koji primene ove standardne, pretpostavlja se da su uvek sigurniji – u suprotnom, proizvođači moraju sami da prođu kroz nezavisna skupa testiranja za svoje proizvode, a novi standardni će se odnositi tek na novu seriju proizvoda.

 

Izvor : xbitlabs

Komentarišite na forumu

 

 

 

 

Tagovi