| Vesti | Softver | Edukacija i podizanje svesti – prva linija odbrane od dipfejk prevara
Softver Kaspersky

Edukacija i podizanje svesti – prva linija odbrane od dipfejk prevara

U svetlu rasta uverljivosti dipfejk pretnji zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, stručnjaci izdvajaju obrazovanje i nastavak unapređenja sistema za sajber bezbednost koje primenjuje veštačka inteligencija kao osnovu zaštite. Stručnjaci za sajber bezbednost koji su se ove nedelje okupili na Kaspersky NEXT događaju u Atini izneli su svoje viđenje dvojakog pristupa u borbi protiv dipfejk pretnji.

Ovaj pristup podrazumeva da će sofisticirani sistemi sajber bezbednosti za veštačku inteligenciju morati da prate temeljni programi podizanja svesti i edukacije korisnika. Samo na ovaj način, korisnici će biti u prilici da uoče opasnosti od dipfejk prevara koje pokreću maliciozni akteri oslonjeni na tehnologije veštačke inteligencije. Sajber kriminalci brzo usvajaju nove tehnologije.

Jedan od trendova koji najviše brinu je porast dipfejka — falsifikovanih slika, audio ili video zapisa kreiranih uz pomoć veštačke inteligencije. Sve veća rasprostranjenost i dostupnost alata oslonjenih na veštačku inteligenciju čine da ovaj problem postane sve aktuelniji.

Stručnjaci takođe predviđaju rast potrebe za tehnologijama za zaštitu ličnih sistema veštačke inteligencije od pretnji koje se stalno razvijaju. Očekivanje da ćemo u budućosti sve više zavisiti od AI tehnologija u svakodnevnom životu znači i otvaranje novog vektora napada jer će sajber kriminalci nastojati da iskoriste ove nove i lako dostupne prilike.

Marko Projs, zamenik direktora tima za globalno istraživanje i analizu (GReAT) u kompaniji Kaspersky, izneo je svoje predviđanje: „Budućnost kakvu očekujemo zahtevaće da pronađemo tehnološka rešenja za nove pretnje koje konstantno evoluiraju. Pored ovoga, potrebno je da uložimo još više napora u obrazovanje korisnika, da bismo zaštitili naša društva od dezinformacija i sličnih pretnji. I mediji imaju veoma važnu ulogu u ovom procesu – kvalitet i proverenost informacija koje plasiraju postaju važniji nego ikad”.

“Verujem da će proces širenja veštačke inteligencije umnogome ličiti procesu elektrifikacije i transformisati ne samo industriju nego i svaki segment naših života. Ipak, potrebno je da svi relevantni akteri iz oblasti sajber bezbednosti na međunarodnom nivou ulože napore kako bi se stvorila iskoristiva i primenjiva rešenja za globalni problem dipfejk prevara.

Predložena zakonska rešenja koja su u proceduri u Evropskoj Uniji i Americi korak su u tom pravcu i omogućavaju da korisnici jasnije prepoznaju autentični sadržaj” rekao je Dimitris Dimitrijadis, poznati futurist, autor knjiga i savetnik u specijalnom Sekretarijatu za Strateška predviđanja Republike Grčke.

 

Komentarišite na forumu…