| Vesti | Softver | Chrome sprečava sajtove koji lansiraju napade poput Spectre
Softver

Chrome sprečava sajtove koji lansiraju napade poput Spectre

Spectre

Ako koristite Chrome, sada imate manje razloga za brigu o sigurnosnim pretnjama poput Spectre-a.

Google je otkrio da Chrome 67 za desktop i Chrome OS izdanje omogućavaju prethodno eksperimentalnu Site Isolation funkciju koja smanjuje šanse za uljeze koristeći špekulativne side-channel napade kao što je Spectre.

Ova tehnika ograničava proces web renderinga na sadržaj iz jedne lokacije, sprečavajući napadačevu stranicu da deli zlonamerni kod putem nevinih stranica (recimo, ako su pop-upovi na više lokacija ili udaljene sačuvane skripte).

U teoriji, ne mogu se ukrasti lozinke ili drugi bitni podaci dok posećujete druge stranice. Funkcija „generalno“ ne bi trebalo da krši legitimno ponašanje sajta.

Međutim, ona će dodatno opteretiti vaš sistem. Google veruje da postoji opterećenje od 10 do 13 procenata memorije u poređenju sa ranijim verzijama jer će joj biti potrebno da pokrene procese za svaku lokaciju.

Kompanija obećava „dodatne bezbednosne provere“ u budućnosti, uključujući zaštitu kada je napad već obavljen. Korisnici mobilnih telefona takođe će imati zaštitu, a Chrome 68 za Android će dodati eksperimentalnu Site Isolation funkciju.

Ove inicijative ne garantuju da ćete biti imuni na Spectre i njegove vrste, ali bi ove mere trebale prekinuti neke od očiglednijih načina za krađu vaših informacija.

 

Izvor: Chrome

 

Komentarišite na forumu…

Tagovi