| Vesti | Softver | CCleaner obećava korisnicima više kontrole nad svojim podacima
Softver

CCleaner obećava korisnicima više kontrole nad svojim podacima

CCleaner

CCleaner, popularni alat za čišćenje sistema Mac i Windows, reagovao je na negativne komentare korisnika o svojim novim polisama o prikupljanju podataka, kada su prikupljani anonimni podaci kako bi tim „dobio veći uvid u to kako korisnici komuniciraju s softverom“, kako navodi osoblje iza CCleaner-a.

Od metoda prikupljanja podataka, pod nazivom Aktivni monitoring (Active Monitoring) i heartbeat, je bilo teško izolovati se. Tim iza CCleaner-a je obećao da će korisnicima biti dato više kontrole nad podacima, kao i njihovom prikupljanju i podnošenju, kao i da će se te promene realizovati blagovremeno.

U postu na forumu, Paul Piriform naglašava anonimnu prirodu podataka. On pre svega krivi „strašno ime“ Active Monitoring-a, što je karakteristika za prikupljanje podataka koja je neko vreme bila deo CCleanera.

Svrha AM je upozoravanje korisnika kada je potrebno brisanje podataka koji vam nisu potrebni. Sa poslednjom nadogradnjom, tim CCleaner je izmenio svoje funkcije, i onda su podaci bili poslati natrag u centralni hub. Međutim, tu leži činjenica da čak iako su podaci anonimni i randomizirani, ljudi žele kontrolu nad korišćenjem njihovih podataka kada su (ili ako su) poslati.

Činjenicom da CCleaner nije omogućio dostupnost ovih kontrola, a i da program je postao teži za isključivanje (izuzev force close opcije), može se razumeti reakcija korisnika. Nedugo zatim, Piriform je izdao zvanično saopštenje.

 

CCleaner 01

 

„Kao deo naše trenutne misije da poboljšamo CCleaner i pružimo bolje korisničko iskustvo, predstavili smo dodatke u verziji 5.45 u cilju pružanja preciznijih podataka koji će nam pomoći da brže detektujemo greške i da imamo uvid koje funkcije CCleaner se koriste, a koje ne. Informacije koje su sakupljene kroz ove nove karakteristike su spojeni anonimni podaci i samo nam omogućavaju da uočimo trendove. Ovo nam je veoma korisno u cilju poboljšanja našeg softvera i iskustva naših klijenata. Lični podaci se ne prikupljaju.

Vrednujemo komentare naših korisnika i trenutno radimo na sledećoj verziji CCleaner-a koji će odvojiti funkcionalnost čišćenja iz izveštaja analitike i ponuditi više opcija za kontrolu korisnika koje će biti zapamćene kada se CCleaner zatvori. U interesu transparentnosti, takođe ćemo podeliti i listu onih podataka koje sakupljamo, svrhu i način njihovog obrađivanja.

Takođe koristimo priliku da redizajniramo data settings-e unutar CCleaner-a, tako da oni komuniciraju na jasan i lak način. Kreiranje i testiranje softvera ponekad traje dugo kako bi sve funkcionisalo, ali trudimo se da što pre objavimo našu sledeću verziju. „

 

Izvor: Piriform

 

Komentarišite na forumu…