| Vesti | Softver | Bela kuća: Rusija kriva za NotPetya napade
Softver

Bela kuća: Rusija kriva za NotPetya napade

NotPetya

Britanskoj vladi se u tvrdnji da je Rusija odgovorna za prošlogodišnje NotPetya sajbernapade priključuje i Bela kuća.

Nakon što je Velika Britanija javno optužila vladu Rusije za lansiranje ovog worm-a raznim organizacijama širom sveta, posebno u Ukrajini, sekretarka za štampu iz Bele kuće Sarah Sanders je navela u formalnom saopštenju da su NotPetya napadi bezobzirni i upozorili su da će biti sankcionisani „međunarodnim posledicama“.

„Juna 2017. godine, ruska vojska je lansirala najdestruktivniji i najskuplji sajber napad u istoriji“ – ovim rečima je počelo saopštenje iz američke vlade.

„Napad po nazivu NotPetya se brzo proširio širom sveta, uzrokujući štetu vrednu milijardi dolara preko Evrope, Azije i Amerike.

To je bio deo kremljanske operacije kako bi se destabilizovala Ukrajina i prikazuje sve jače učešće Rusije u tekućim sukobima. Ovo je takođe bio bezobzirni sajber napad koji će biti sankcionisan međunarodnim posledicama.“

Za one koji ne znaju, NotPetya je bio „crv“ koji je napadao kompjutere kompanija i vladinih agencija u Ukrajini, SAD, delovima Azije, Evrope, Australije, pa čak i u Rusiji 2017. godine.

Najpre se mislilo da je u pitanju ransomware, poput WannaCry, koji je uzrokovao štetu preko 200 hiljada kompjutera širom sveta i preko milijardu dolara štete, međutim, bezbednosni istražitelji su utvrdili da je NotPetya wiper koji je dizajniran da  overwrite-uje podatke.

 

Izvor: White House

 

Komentarišite na forumu