| Vesti | Ostalo | YouTube razvija alate za otkrivanje deepfake sadržaja
Ostalo

YouTube razvija alate za otkrivanje deepfake sadržaja

YouTube razvija nove alate kako bi zaštitio umetnike i kreatore od neovlašćene upotrebe njihovog lika. Kompanija je u četvrtak saopštila da je nova tehnologija za otkrivanje sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom, koji koristi nečije lice ili pevački glas, u fazi izrade, a pilot programi će početi početkom sledeće godine.

Nadolazeća tehnologija za prepoznavanje lica navodno će omogućiti ljudima iz različitih industrija da „otkriju i upravljaju“ sadržajem koji koristi AI-generisani prikaz njihovog lica. YouTube navodi da stvara alate koji će omogućiti kreatorima, glumcima, muzičarima i sportistima da pronađu i odluče šta da rade sa videozapisima koji uključuju deepfake verzije njihovog lika. Kompanija još uvek nije odredila datum kada će ovi alati za prepoznavanje lica biti dostupni.

Istovremeno, tehnologija za „prepoznavanje sintetičkog pevanja“ biće deo sistema Content ID, automatizovanog YouTube sistema za zaštitu intelektualne svojine. Kompanija kaže da će ovaj alat omogućiti partnerima da pronađu i upravljaju sadržajem koji koristi AI-generisane verzije njihovih pevačkih glasova.

„Dok se AI razvija, verujemo da bi trebalo da unapredi ljudsku kreativnost, a ne da je zameni“ napisao je Amjad Hanif, potpredsednik YouTube-a za proizvode za kreatore, u blog postu. „Posvećeni smo saradnji sa našim partnerima kako bismo osigurali da buduća dostignuća pojačaju njihove glasove, i nastavićemo da razvijamo zaštitne mehanizme kako bismo rešili zabrinutosti i postigli naše zajedničke ciljeve.“

Izvor: YouTube Blog

 

Komentarišite na forumu…