| Vesti | Ostalo | YouTube menja algoritme pretrage nakon pucnjave u Las Vegasu
Ostalo

YouTube menja algoritme pretrage nakon pucnjave u Las Vegasu

Jutjub

U cilju promovisanja merodavnijih video zapisa, redukovanja teorija zavere, kao i štetnih poruka i širenja dezinformacija, čelnici YouTube-a su objavili da su ažurirali svoj sistem pretrage uz izmenjeni algoritam.

Video platforma se odlučila za ovakav postupak nakon pucnjave u Las Vegasu, gde je život izgubilo 58-oro ljudi, a više od 500 je ranjeno tokom muzičkog festivala.

Nakon zlokobnog čina, video zapisi koji propagiraju teorije zavere i dezinformaciju su počeli da izbijaju među prvim rezultatima u YouTube sistemu pretrage, a slična situacija se dogodila i na Facebook-u, pa i Google-u.

Wall Street Journal je otkrio da, ukoliko se otkuca „Las Vegas shooting“, među prvim rezultatima su se pojavljivali video materijali koji su u sebi imali nazive poput „Dokaz da je pucnjava orkestrirana“ ili „FALSE FLAG napad“.

YouTube je počeo sa ovom novom taktikom u sredu uveče, samim tim ubrzavajući plan dorade engine-a za pretragu. Sam update targetira rezultate pretrage o velikim događajima u vestima, poput NFL protesta, i dizajniran je da udalji korisnike od video sadržaja koji šire glasine i neistinu.

Međutim, Wall Street Journal je ostao uskraćen od odgovora od strane čelnika YouTube-a o tome kako definišu „merodavne“ izvore. Google i Facebook su takođe prionuli na posao ispravljanja njihovih algoritama pretrage ove nedelje kako bi sprečili širenje lažnih thread-ova i priča o pucnjavi u Las Vegasu.

 

Izvor: Wall Street Journal

 

Komentarišite na forumu