| Vesti | Ostalo | Tvrdokorni pirati svojim članovima zabranjuju Windows 10?
Ostalo

Tvrdokorni pirati svojim članovima zabranjuju Windows 10?

Windows 10 pirati

Da prvo razgraničimo neke pojmove – postoje „obični“ Pirate Bay pirati i postoje tzv. torrent trekeri. Ovi drugi su članovi posebnih klubova koji među sobom dele najbolje kopije filmova i sličnog materijala i poprilično ozbiljno shvataju svoju privatnost, do te mere da su određene piratske grupe svojim članovima zabranile korišćenje novog Windowsa 10.

Online izvori navode da grupe poput iTS-a i FSC-a podižu paniku zbog novih Uslova korišćenja Windows 10 operativnog sistema, tačnije onih delova koji se odnose na mogućnost Microsofta da skenira Vaš hard disk u potrazi za falsifikovanim hardverom i softverom. 

Grupa iTS je prošlog četvrtka uvela zabranu korišćenja Windowsa 10 uz sledeće objašnjenje:

„Mnogi od Vas su možda već čuli i čitali o užasnoj polisi privatnosti za Windows 10. Nažalost, Microsoft je odlučio da ukine bilo kakvu vrstu zaštite podataka i da podnese bilo kakve prikupljene podatke, ne samo svojoj kompaniji, već i drugima. Jedna od njih je i najveća anti-piratska kompanija, pod nazivom MarkMonitor. Između ostalog, Windows 10 šalje sadržaj Vaših ličnih hard diskova direktno na jedan od svojih servera. Očito je da su otišli predaleko i da je ovo ozbiljna pretnja sajtovima poput našeg, zbog čega smo i primorani da preduzmemo određene mere. Počevši od prošlog četvrtka, Windows 10 je zvanično zabranjen na iTS-u. Članovi koji ga koriste bivaju preusmereni na video koji u detalje objašnjava opasnosti njegovog korišćenja, u nadi da prosvetlimo što je više ljudi moguće.“

Windows 10 je već imao problema sa preteranim deljenjem informacija, od slanja Wi-Fi lozinki svim kontaktima, pa do evidentiranja podataka o korišćenju. Ipak, najveći problem postoji u vidu Ugovora o uslugama (Services Agreement), dokumentu koji pokriva korišćenje Windowsovih servisa, kao što su Cortana, Skype i Xbox Live, gde stoji sledeće:

„Možemo automatski proveriti Vašu verziju softvera i preuzeti softversko ažuriranje ili izmene u konfiguraciji, uključujući i one koje Vas sprečavaju da pristupite Uslugama, igrate falsifikovane igre ili koristite neovlašćene periferne hardverske uređaje.“

Ukoliko ovo čitate iz ugla teoretičara zavere, onda definitivno možete zaključiti da Microsoft skenira Vaš hard disk u potrazi za ilegalnom kopijom igre Call of Duty. Ipak, veće su šanse da je ugovor tako sročen u cilju pokrivanja Xbox usluga, koje i inače tragaju za falsifikovanim igrama.

Još je bitnije navesti da za sada ne postoje dokazi da Microsoft zaista prosleđuje podatke o fajlovima i aplikacijama korisnika na svoje servere radi analize. Međutim, ako su svi u panici da im Microsoft krade privatne informacije, nikakvi dokazi neće ni imati značaja, jer niko neće hteti da koristi novi Windows 10.

Podelite sa nama svoje mišljenje u okviru date teme na forumu.

 

Izvor: Gizmodo

 

Komentarišite na forumu