| Vesti | Ostalo | #TrkaZaPetlju – programiranje za osnovce na BG Maratonu
Ostalo

#TrkaZaPetlju – programiranje za osnovce na BG Maratonu

TrkaZaPetlju

Na ovodišnjem Beogradskom Maratonu će biti pokrenuta akcija u saradnji sa Inicijativom Digitalne Srbije, gde će preko 500 učesnika trčati u cilju pružanja javne podrške i prikupljanja sredstava za Fondaciju Petlja, koja je zaslužna za besplatan materijal orijentisan učenju programiranja od ranog uzrasta.

„Biće ovo još jedna prilika da se oko zajedničkog cilja ujedine zaposleni u različitim kompanijama okupljenim u Inicijativi Digitalna Srbija, neprofitnoj organizaciji koja se zalaže za transformaciju Srbije u digitalno društvo“ – navodi se u zvaničnom saopštenju.

Naime, na ovom događaju se očekuje okupljanje maratonaca, polumaratonaca, učesnika štafetne i Trke zadovoljstva iz kompanija poput Nordeus, Telenor, Telekom Srbija, Societe Generale Srbija, Microsoft, New Frontier Group, kao i Karanovic&Nikolić, koji će zajedno sa svojim porodicama pružiti podršku portalu petlja.org i napomenuti važnost razvijanja algoritamskog načina razmišljanja još u osnovnoj školi.

Pored prethodnih ulaganja u razvoj portala Petlja, kompanije članice Inicijative Digitalna Srbija doniraće u okviru akcije #TrkaZaPetlju sredstva na ime razvoja edukativnih materijala za učenike sedmih i osmih razreda. Kako se takođe navodi u saopštenju Inicijative Digitalna Srbija, prema uverenju 14 kompanija i organizacija okupljenih u toj Inicijativi, algoritamska pismenost jedan je od osnovnih preduslova za razvoj digitalnog društva.

 

TrkaZaPetlju 01

 

„U budućnosti, poznavanje osnova programiranja moraće da ima svako, bez obzira da li će se baviti informacionim tehnologijama kao svojim osnovnim zanimanjem ili će biti advokat, bankar ili hemičar. Upravo zbog toga, podrška uvođenju obavezne nastave programiranja u osnovne škole jedan je najvažnijih prioriteta Inicijative Digitalna Srbija.“

Takođe, Inicijativa je sprovela istraživanje gde se pominje cifra od 81% stanovnika Srbije mlađih od 60 godina koji podržavaju uvođenje predmeta informatika i računarstvo u obavezno obrazovanje već od prvog razreda osnovne škole. Stoga je portal Petlja odlučio da pruži mogućnost učenja u modernom interaktivnom okruženju, uz materijale na srpskom jeziku koji su usklađeni sa zvaničnim nastavnim programom.

 

Izvor: Petlja / Inicijativa Digitalna Srbija

 

Komentarišite na forumu