| Vesti | Ostalo | Reddit: Manje neprijatnosti nakon banovanja hate grupa
Ostalo

Reddit: Manje neprijatnosti nakon banovanja hate grupa

Reddit Hate

Kada je poznati sajt Reddit uklonio hate grupe kao što su /r/coontown (subreddit poznat po vređanju crnačke populacije) ili /r/fatpeoplehate (gojazne osobe), brojni korisnici su izrazili negativne stavove po pitanju administratora ovog servisa i kritikovali ih kako guše slobodu govora.

Međutim, prema istraživanju sprovedenom od strane Instituta za tehnologiju u Džordžiji, taj potez je samim tim doprineo daljem uspehu platforme. Reddit je gušenjem upravo ovakvih podforuma redukovao govor mržnje, kao i gasio klonove istih.

Najpre je fokus stavljen na spomenute /r/coontown i /r/fatpeoplehate podforume gde je tim prvo ispitao korisnike i njihove postove pre nego što su podforumi sankcionisani i nakon toga.

Njihovi članovi su prvo napustili celokupni Reddit portal, ili jednostavno napustili staro korisničko ime zarad novog.

Oni koji su ostali na forumu su pak migrirali na podforume kao što su /r/RoastMe ili /r/The_Donald, ali je primećeno da su ti članovi redukovali njihov govor mržnje za 80 procenata.

Istraživači sa univerziteta su uvideli da nije bilo povećanja nepogodnog ponašanja u podforumima u koje su se preselili problematični korisnici.

Ipak, tu nije kraj, kako se navodi u izveštaju, jer korisnici mogu naći takvo utočište u popularnim mrežama kao što su Gab, koja je postala popularno mesto za „alt-right“ pokret, ili Voat, gde su primećeni podforumi slični onima eleminisanim sa Reddit-a.

 

Reddit Hate 01

 

Izvor: Georgia Institute of Technology, Reddit

 

Komentarišite na forumu