| Vesti | Ostalo | Održan Casual Connect u Beogradu
Ostalo

Održan Casual Connect u Beogradu

Casual Connect, konferencija posvećena tržištu casual video igara, prevashodno istočne Evrope, održana je u Beogradu, u hotelu Crowne Plaza, u trajanju od 10. do 12. novembra. Istočnoevropsko izdanje konferencije do sada je pripadalo Ukrajini (Kijev), dok je ove godine po prvi put održana u Srbiji. Slede evropski Casual Connect (Amsterdam, februar 2015.), azijski (Singapur, maj 2015.) i američki (San Francisko, avgust 2015. godine).

Organizator konferencije, Casual Games Association, podršku je našao u Eipix-u koji je, zajedno sa još dve uspešne domaće gejming kompanije, Nordeus-om i Mad Head Games-om, zauzeo poziciju platinum sponzora. Konferencija je obuhvatala panel diskusije i brojna predavanja svetski priznatih stručnjaka, koja su bila podeljena u nekoliko tematskih celina. 

 

Prvog dana, kroz niz izlaganja predstavljeni su aktuelni trendovi u industriji casual video igara, kao i dobre prakse kojih se treba držati prilikom produkcije jedne igre. Drugi dan bio je posvećen igrama za mobilne platforme, kao i tzv. free-to-play modelu, trenutno najprofitabilnijem tržištu u okviru industrije video igara. Završnog konferencijskog dana održan je Unity Day blok kao demonstracija širokog spektra novih mogućnosti koje nudi Unity Engine.

 

Odrzan Casual Connect 1 T

 

U okviru takmičarskog dela programa, Indie Prize Showcase, više od 40 nezavisnih razvojnih timova predstavilo je svoje igre posetiocima, među kojima se našlo i više stotina zvučnih imena, profesionalaca iz struke, izdavača i potencijalnih partnera.

 

Odrzan Casual Connect 2 T

 

Već na predavanju kojim je otvorena konferencija, Mirko Topalski, osnivač i direktor kompanije Eipix, ukazao je na značaj nezavisnih timova, tzv. Indie developer-a, za očuvanje esencijalne komponente svake igre – zabave. On smatra da se moramo odužiti industriji, najbolje tako što ćemo ulagati u Indie developer-e, jer su upravo oni kreativna sila koja će doneti inovacije i igrama vratiti zabavu.

 

Odrzan Casual Connect 3 T

 

Konferencija Casual Connect napravila je korak ka tome dodelom prestižne Indie Prize Award. Indie Prize je stipendijski program za nezavisne razvojne timove koji su pokazali visok nivo kvaliteta u pravljenju video igara i koji imaju ogroman potencijal da postanu budući lideri u gejming industriji.

Odlukom stručnog žirija, pobednik na ovoj konferenciji i stipendista koji će imati priliku da se predstavi na evropskom Casual Connect-u u Amsterdamu, jeste beogradski studio COFA Games, sa igrom Awakening of Heroes, prvom MOBA (multiplayer online battle arena) igrom sa ovih prostora.

Prema glasovima publike, najbolja igra je Mayan Death Robots, tima Sileni Studios iz Belgije.

Ostale nagrade:

  • Best Game Art – Steampunker by Telehorse (Poland)
  • Most Innovative Game – Gauge by Etienne Perrin (France)
  • Most promising Game in Development – Skyhill by The Mandragora Team (Russia)
  • Best Game Design – Out There by Mi-Clos Studio (France)
  • Best Family Friendly Game – Train Valley by Flazm Games & Oroboro Games (Russia)

 

Izvor: Eipix

 

Komentarišite na forumu