| Vesti | Ostalo | Nakon dve i po godine zabrane, Wikipedia ponovo u Turskoj
Ostalo

Nakon dve i po godine zabrane, Wikipedia ponovo u Turskoj

Kako prenosi časopis The New York Times, Ustavni sud u Turskoj je dozvolio Wikipedia da nastavi sa radom nakon dvoipogodišnje zabrane prošle srede. U decembru prošle godine, sud je otkrio da zabrana krši slobodu izražavanja, i nakon detaljnih sudskih procesa, sajt je ponovo postao dostupan korisnicima.

Wikimedia Foundation je u maju 2017. godine apelovala da Ustavni sud u Turskoj razmotri ovaj postupak. „Oduševljeni smo što smo se ponovno okupili sa narodom Turske“, izjavila je u izjavi izvršni direktor Wikimedia, Katherine Maher.

„U Wikimedia se obavezujemo da štitimo svačije osnovno pravo na pristup informacijama. Uzbuđeni smo što delimo ovaj važni trenutak sa našom zajednicom turskih saradnika u ime svih onih koji traže znanje, ma gde god oni bili.“

Turska vlada zabranila je Wikipediju u aprilu 2017. nakon što je Wikipedija odbila da ukloni sadržaj u kome se tvrdi da je turska vlada dala podršku terorističkim i militantnim grupama. Kao rezultat toga, turske IP adrese nisu mogle da posete lokaciju na bilo kom jeziku, što je učinilo ovu zabranu najstrožom zabranom Wikipedije na svetu.

Kada bi pokušali da pristupite sajtu u Turskoj, pojavila bi vam se poruka da browser ne može da se poveže bezbedno na server. Ipak, tokom zabrane korisnici su i dalje mogli da pristupe Wikipediji putem VPN-a.

 

Izvor: The New York Times

 

Komentarišite na forumu…