| Vesti | Ostalo | Ko je bila Žozefina Bejker i kakve veze imaju špijuni i WordPress?
Ostalo

Ko je bila Žozefina Bejker i kakve veze imaju špijuni i WordPress?

Kada ste ubedljivo najpopularnija platforma za izradu sajtova, onda se svaka nova verzija željno iščekuje i pažljivo prati. Teško da je iko pre skoro 19 godina, kada je predstavljena inicijalna verzija, mogao da pretpostavi koliko će WordPress jednog dana biti popularan. Ovaj CMS (Content Management System) je krajem prošle godine pokretao gotovo 43% od 10 miliona najpopularnijih sajtova na svetu.

Nije teško zaključiti zašto je WordPress toliko popularan. Ključ leži u lakoći korišćenja, a iako je sama osnova i dalje jednostavna, vremenom je dobio veliki broj dodataka koji omogućavaju prilagođavanje specifičnim potrebama. Svoj život je počeo kao platforma za blogovanje, a danas gotovo da nema tipa sajta ili funkcionalnosti koju ne možete imati na WordPress-u.

Popularnost prati i ogromna zajednica korisnika, koja će vam pomoći da rešite sve probleme na koje eventualno budete naleteli. Ovo je često presudan faktor kod početnika, jer znaku da imaju koga da pitaju. Ah, da, rastu popularnosti nije škodilo ni to što je besplatan.

Ako želite sami da napravite svoj sajt, velika je verovatnoća da ćete to učiniti koristeći upravo WordPress. Ozbiljni hosting provajderi imaju i posebne alate koji omogućavaju ne samo laku instalaciju, nego i optimizaciju WP-a. Na primer, SuperHosting uz svaki hosting paket daje i WordPress menadžer, uz čiju pomoć možete da instalirate WordPress u nekoliko klikova, da proveravate nivo bezbednosti sajta, ubrzavate vreme njegovog učitavanja, povratite podatke iz bekapa i drugo.

SuperHosting nudi i brojne druge korisne dodatke, a trenutno imaju i sjajnu prolećnu akciju sa popustima do čak 75% na sve hosting pakete. Da sve bude još lepše, kupovinom bilo kog hosting paketa besplatno dobijate i .RS domen.

WordPress nije upao u zamku u koju su upali mnogi drugi. Iako je vremenom nudio sve više i više funkcija i mogućnosti, ostao je dosledan sebi, a to znači jednostavan i lak za korišćenje. Najnovija verzija je objavljena početkom ove godine i nosi oznaku 5.9. Pored brojčane oznake, nova verzija, uostalom, kao i sve prethodne, ima i svoje kodno ime, a to je Joséphine, odnosno Žozefina.

Žozefina Bejker je zanimljiva istorijska ličnost, koja je živela u prvoj polovini prošlog veka. Rođena je u SAD-u, ali se preselila u Francusku. Pored toga što je bila popularna zabavljačica i glumica, bila je i član pokreta otpora u Francuskoj tokom Drugog svetskog rata, za čije potrebe je špijunirala Nemce, zbog čega je dobila i orden, a proglašena je i za viteza nacionalnog reda Legije časti. Bila je veliki borac za ljudska prava i ravnopravnost, jer je na svojoj koži osetila kakav tretman ima tamnoputa američka populacija. Upravo ta borba i veza sa džezom (koju imaju sva WordPress kodna imena, počev od prve verzije koja je nazvana po Majls Dejvisu) su joj omogućili da dobije „svoju“ verziju WP-a.

Čak i kad stvari postanu kompleksne, kreatori WP-a nađu način da ih pojednostave. Najvažniji novitet u ovoj verziji je mogućnost menjanja i uređivanja sajta kroz blokove, direktno iz admin panela, putem Site Editora. Blokovi su predstavljeni u prethodnoj verziji, ali su bili ograničeni na vidžete, a sada bukvalno sve možete napraviti i menjati njihovim korišćenjem.

Zašto je ovo bitno? Za prilagođavanje boja, fontova i drugih elemenata vam sada ne treba ni minimalno znanje kodiranja, što nas vraća na priču o jednostavnosti korišćenja WordPress-a. Kako bi ovo bilo moguće neophodno je da koristite neku od blok tema, ali jednom kada pređete na novu verziju WP-a i tema, dobijate kontrolu nad svim elementima sajta, na neverovatno jednostavan način, koji je do nedavno bio nezamisliv. Na kraju vredi pomenuti da inovacijama nema kraja, bar kad je WP u pitanju. Ovih dana je objavljena beta verzija WordPress-a 6.0, a finalna verzija se očekuje krajem maja. Ipak, ne treba gubiti vreme i odlagati, sada je definitivno pravi trenutak da sami napravite svoj prvi sajt.

 

Izvor: SuperHosting

 

Komentarišite na forumu…