| Vesti | Ostalo | AI Facebook-a „skriva“ ljude od prepoznavanja lica
Ostalo

AI Facebook-a „skriva“ ljude od prepoznavanja lica

Facebook je uveliko prestao da koristi prepoznavanje lica, ali iz razvojnog tima ove društvene mreže napominju da su možda otkrili način da izbegnete celokupan postupak.

Naime, istraživači su razvili AI sistem koji može „de-identifikovati“ ljude u realnom vremenu, kao i u „živim“ snimcima.

„Predlažemo metodu za de-identifikaciju lica koja omogućava potpuno automatsko modifikovanje video zapisa na visokim frejmrejtovima.

Cilj je maksimalno dekolerisati identitet, uz fiksiranje percepcije (poza, osvetljenje i izraz lica). To postižemo novom mrežnom arhitekturom enkodera-dekodera koja je uslovljena prikazom detaljnom prezentacijom nečijeg lika.

Mreža je globalna, u smislu da je ne treba prekvalifikovati za određeni video ili za određeni identitet, i stvara slike prirodnog izgleda sa malim izobličenjima tokom nekog vremena“ – navode u saopštenju kompanije.

Pristup spaja autoenkoder s obučenim klasifikatorom lica kako bi bar malo iskrivio lice osobe na način koji će zbuniti sisteme prepoznavanja lica, a da pritom očuva prirodan izgled koji ostaje dovoljno prepoznatljiv.

Na primer, u priloženom materijalu možete primetiti sitne razlike na licu glumice Jennifer Lawrence, ali nećete sumnjati da li je to ona. AI ne treba da se trenira ponovo za različite ljude ili video snimke, i proizvodi samo „malo“ vremenske distorzije.

Ovo bi se moglo koristiti za automatsko sprečavanje third parties-a da pomoću softvera za prepoznavanje lica prate aktivnosti ljudi ili generišu deepfake-ove.

 

 

Izvor: FBResearch