| Vesti | Mobile | Snowden-ova Haven aplikacija štiti od uljeza
Mobile

Snowden-ova Haven aplikacija štiti od uljeza

Haven

Aplikacija Haven od The Guardian Project, Freedom of the Press Foundation, kao i Edward Snowden-a ima nameru da pretvori Android pametne telefone u bezbednosne naprave.

Trenutno u public beta fazi, dizajnirana je da iskoristi ugrađene senzore unutar telefona kako bi se pratile iznenadne promene u okruženju.

Ukoliko svoj telefon, na primer, postavite u sobu dok niste u njoj, aplikacija će narediti kompatibilnim uređajima da snimaju neočekivane zvuke, primete promene u svetlosnom ambijentu, ili primete ako ga podignete ili ga dotaknete.

Takođe, postoji i opcija motion tracking-a putem kamere telefona.

Micah Lee iz novinske aplikacije The Intercept je pomagao pri razvoju aplikacije, i naveo je kako se ova aplikcija može iskoristiti u slučaju „evil maid“ napada, gde napadač pokušava da fizički pokvari mašinu.

„Haven ovako može da funkcioniše. Zaključate svoj laptop u hotelskom sefu, na primer, i stavite svoj Haven telefon na vrhu. Ukoliko neko želi da otvori sef dok niste tu, svetlosni metar telefona će detektovati promenu u osvetljenju, mikrofon će biti u stanju da snimi otvaranje sefa, akcelerometar će snimiti pokret ukoliko napadač pomeri laptop, a kamera će čak i uhvatiti lice napadača.“

Haven će biti podešen da pošalje notifikacije i zapise putem tekstualne poruke i Signal-a (za end-to-end dekripciju), kada detektori telefona primete nešto neobično.

 

 

Izvor: Haven/The Guardian Project

 

Komentarišite na forumu…