| Vesti | Mobile | Huawei tuži vladu SAD zbog zabrane korišćenja njihove opreme
Mobile

Huawei tuži vladu SAD zbog zabrane korišćenja njihove opreme

Huawei

Huawei tuži Sjedinjene Američke Države zbog polise koja zabranjuje da vlada koristi opremu ove kompanije.

To je najnovija eskalacija u nastavku bitke oko Huawei-jeve pozicije u SAD.

U tužbi se navodi da je polisa, koju je Kongres usvojio prošle godine u sklopu paketa za potrošnju na odbranu, proglasila kompaniju Huawei krivom.

Kada je Kongres usvojio zakon, on je uključio odredbe koje blokiraju telekomunikacijsku opremu proizvedenu u Kini od upotrebe u federalnim mrežama, efektivno sprečavajući i velike državne ugovaratelje da koriste Huawei opremu.

Mera se posebno odnosila na Huawei i ZTE, kao i na neke druge kineske kompanije. Kompanija kaže da je ta mera prekršila zakonski standard, u kojem vlada upotrebljava kaznenu politiku usmerenu na malu grupu.

Tužba takođe optužuje vladu da je prekršila prava društva u vezi sa zakonom. Rukovodioci kompanije Huawei objavili su tužbu tokom konferencije za štampu u Šenženu.

Predsednik kompanije Guo Ping izjavio je da, nakon što nije uspeo ublažiti zabrinutost američkih zakonodavaca, „ostaje nam izbor da osporimo zakon na sudu.“

Kao što su u prošlosti navodili, rukovoditelji iz Huawei su na konferenciji za novinare tvrdili da zabrana Huawei-ja nije samo nepotrebna, već da će Amerika biti izostavljena u izgradnji 5G mreža sledeće generacije.

Američki zvaničnici su u više navrata brendirali Huawei kao potencijalnu pretnju za bezbednost, tvrdeći da bi kineska vlada mogla koristiti ovu kompaniju kao sredstvo za špijuniranje. Huawei je konstantno poricao tu mogućnost, rekavši da SAD nisu pružile dokaze o svojim zabrinutostima.

 

Izvor: Huawei

 

Komentarišite na forumu…