| Vesti | Mobile | Apple tvrdi da Qualcomm odbija prodaju čipova za iPhone
Mobile

Apple tvrdi da Qualcomm odbija prodaju čipova za iPhone

Apple

Iz kompanije Apple navode da su nameravali da koriste Qualcomm modem-e u iPhone XS, XS ​​Max i XR, ali da je Qualcomm odbio da ih proda nakon što je Apple podneo tužbu zbog prakse licenciranja.

„Na kraju, oni nas ne bi podržali, niti prodali čipove“, izjavio je glavni izvršni direktor Apple-a Jeff Williams tokom svog svedočenja Federalnoj trgovinskoj komisiji SAD-a.

Umesto toga, Apple je morao da koristi Intelove LTE čipove.

Qualcomm je trenutno na suđenju, a optuženi su za angažovanje u monopolističkim praksama, uključujući naplatu neuobičajeno visokih stopa naknade, odbijanje licenciranja patenata drugim proizvođačima čipova i obećanje ugovora kupcima kao što su Apple, ukoliko se isključivo koriste Qualcomm čipovi.

Iako se prvobitno činilo da se Apple prebacio na isključivo korišćenje Intelovih modema, Apple je rekao u sudnici da to nije bio slučaj.

Prema rečima Williamsa, Apple je prvobitno planirao doneti odluku između Qualcomma i Intela.

 

Apple 01

 

Intelu su se okrenuli nakon što je Qualcomm odbio da ih proda. Apple je otkrio i cenu koju plaća za Qualcomm modeme – 7.50 dolara po uređaju, navodi Williams. To je  pet puta više od onoga što je Apple želeo da plati – samo 1.50 dolara po uređaju. Ipak, Wilijams je naglasio: „Trebalo nam je njihovo snabdevanje čipovima. Ako bismo pokušali legalno da ih sprovedemo, ne bismo imali pristup čipovima. Nismo imali mnogo opcija.“

Sukob je počeo 2017. godine kada je Apple tužio Qualcomm za nepoštene uslove licenciranja. Tada je Qualcomm uzvratio, tvrdeći da Apple krši svoje patente i deli informacije sa Intelom. Od oktobra 2018. godine, Qualcomm je izjavio da Apple duguje 7 milijardi dolara za plaćanje tantijema.

Od tada, Qualcomm je preuzeo borbu pred međunarodnim sudovima u Nemačkoj i Kini, uspešno osvajajući zabrane za starije iPhone uređaje koji se prodaju u obe zemlje. Apple je morao da povuče modele iPhone 7 i iPhone 8 u Nemačkoj i da izda ažuriranje softvera za iPhone u Kini da bi zaobišli zabranu na većini iPhone uređaja osim najnovijih.

 

Izvor: Apple

 

Komentarišite na forumu…