| Vesti | Hardver | Tegra 3
Hardver

Tegra 3

Tegra3_logo

Prva četvorojezgarna mobilna platforma

 

NVIDIA je kročila u eru četvorojezgrarnog mobilnog računarstva sa predstavljanjem NVIDIA Tegra 3 procesora. Po rečima ljudi iz NVIDA-e omogućene su perfomanse na nivou PC-a, duže trajanje baterije i unapređeno mobilno iskustvo na tabletima i telefonima. Poznat od ranije pod kodnim imenom „Project Kal-El“, Tegra 3 procesor omogućava do tri puta veće grafičke perfomanse u odnosu na Tegra 2 čip i do 61% nižu potrošnju energije. Ovo na kraju omogućava industrijski najbolje  trajanje baterije od 12 sati kada je u pitanju reprodukcija HD video materijala.

 

 

Tegra 3 procesor implementira novu tehnologiju poznatu pod imenom Variable Symmetric Multiprocessing (vSMP). Da bi lakše objasnili šta je vSMP morećemo da pogledamo šta se nalazi ispod haube.

 

die_T

 

Na slici se jasno vidi da Tegra 3 poseduje pet jezgara, pa se postavlja pitanje zašto bi neko nazivao svoj procesor četvorojezgarni, kada poseduje pet jezgara? Svih pet jezgara unutar Tegra 3 procesora bazirani su na ARM Cortex 9 arhitekturi, samo što je jedno jezgro posebno optimizovano za niske frekvencije i malu potrošnju, dok su ostala jezgra optimizovana za viskoke frekfencije i namenjena za zadatke koji zahtevaju velike snage.

Kako procesori koji su optimizovani za visoke frekfencije imaju veća „curenja“ (leakage), logično je bilo ubaciti dodatno jezgro koje će biti urađeno tako da ima manji leakage i niži radni takt.

 

architecture

 

ca1

 

ca2

 

Istraživanja su pokazala da mobilni uređaji provedu 80% vremena u aktivnom standby režimu. Ovaj režim se smatra kada je npr. telefon u džepu, kada slušate muziku, kada se na netbook-u „vrte“ pozadinske aplikacije, čak i kada se gleda video materijal niske rezolucije. Za takvu namenu je kreirano dodatno jezgro koje se aktivira samo kada je uređaj u pomenutom režimu rada.

 

pozadinski_procesi

 

cc

 

Svega 20% vremena na mobilnom uređaju se koriste procesorski zahtevne aplikacije i kada je uređaj u ovom režimu rada isključuje se dodatno jezgro, pa procesiranje preuzimaju ostala četiri jezgra u zavisnosti od potrebe.

 

1

 

2

 

4

 

Pored vSMP, tu su i druge patentirane tehnologije, kao što su Dynamic Voltage and Frequency Scaling (DVFS) i CPU Hot-Plug management softver koji ne zahtevaju nikakve modifikacije operativnog sistema da bi ovakvo funkcionisanje bilo moguće. Veoma bitno je naglasiti da ovo funkcioniše na nivou hardvera, i low level softverskom nivou pa programeri neće osetiti razliku kada kreiraju aplikacije namenjene za Tegra 3.

 

 

Sve ove tehnologije, pružaju veliki napredak kada su u pitanju preformanse i potrošnja, a kao bi to trebalo da izgleda u praksi možete videti na sledećim slajdovima.

 

g1

 

g2

 

g3

 

g4

 

perf1

 

perf2

 

perf3

 

Naravno pored uštede u potrošnji i performanse su napredovale u odnosu na Tegra 2, pa će nova Tegra imati i do tri puta bolje grafičke performanse. Tegra 2 je imala osam grafičkih jezgara koji su bili zasnovani na NV40 arhitekturi, odnosno na istoj onoj arhitekturi kao i  grafičke karte GeForece serije 6. Kod Tegra 3 čipa je korišćena G80 arhitektura (GeForce serija 8) sa 12 grafičkih jezgara. Na listi primarnih unapređenja su „dynamic lighting“ i „physics“, ali isto tako i GPGPU funkcionalnost kako grafička jezgra ne bi samo služila za renderovanje igara.

 

u1_T

 

u2_T

 

Do kraja godine očekuje se da će na NVIDIA Tegra Zone biti dostupno oko 40 igara koje će moći da koriste napredne funkcije novog Tegra 3 čipa.

 

 

Za milione koji igraju igre na mobilnim uređajima Tegra 3 procesor omogućava iskustvo koje se može uporediti sa konzolom. Nudi  potpunu podršku za igračke kontrolere omogućavajući tako korisnicima da igraju igre na svom tabletu ili super telefonu, ili povežu uređaj sa velikim HD televizorom za najbolje iskustvo. Takođe Tegra 3 platforma koristi i više puta nagrađivanu 3D Vision tehnologiju kompanije NVIDIA i automatski konvertuje OpenGL aplikacije u stereo 3D kako bi korisnici iskusili 3D na velikom 3D TV-u (koristeći HDMI 1.4 tehnologiju).

 

 

Čini se da implementacijom ovih tehnologija Tegra počinje da grize deo HTPC i gejming kolača.  Inače, Tegra 3 debituje na ASUS-ovom tabletu Eee Pad Transformer Prime koji se očekuje tokom decembra ove godine.

 

transformer1_T

 

transformer2_T

 

transformer3_T

 

Izvor: nVidia

 

Komentarišite na forumu