| Vesti | Hardver | Samsung predstavio ekrane sa mikro LED tehnologijom
Hardver

Samsung predstavio ekrane sa mikro LED tehnologijom

Samsung-1

Samsung Electronics predstavio je ekrane sa Micro LED tehnologijom tokom godišnje manifestacije „First Look“ na sajmu CES u Las Vegasu.

Nova Micro LED tehnologija obuhvata: novi ekran od 75 inča, „The Wall“ od 219 inča kao i druge dimenzije, oblike i konfiguracije za modularne Micro LED ekrane sledeće generacije.

Takođe, kompanija je najavila da će od ovog proleća ponuditi podršku za servise iTunes Movies, TV Shows i Apple Air Play 2 na Samsung pametnim modelima TV uređaja za 2019. godinu.

„Već decenijama predvodimo industriju na putu ka inovacijama ekrana sledeće generacije”, izjavio je Jongi Han, predsednik Divizije ekrana u kompaniji Samsung Electronics.

“Naša Micro LED tehnologija se nalazi na čelu sledeće revolucije u oblasti prikazivanja vizuelnih sadržaja sa inteligentnim ekranima koje je moguće prilagođavati potrebama, a koji se ističu odličnim učinkom u svim kategorijama performansi. Samsungova Micro LED tehnologija ne poznaje nikakve granice, samo beskrajne mogućnosti.“

 

Samsung 01

 

Za Micro LED ekrane, Samsung navodi da pružaju odličan kvalitet slike, raznovrsnost primene i dizajn. Ovi TV ekrani su izrađeni od pojedinačnih Micro LED, a sadrže milione neorganskih crvenih, zelenih i plavih mikroskopskih LED čipova koji emituju sopstvenu svetlost kako bi na ekranu proizveli intenzivne boje. Na prošlogodišnjem CES-u, Samsung je predstavio Micro LED, otkrivajući The Wall, nagrađivani Micro LED ekran od 146 inča.

Zahvaljujući tehničkom napretku u procesu poluprovodničke ambalaže koja smanjuje jaz između mikroskopskih LED čipova, Samsung je razvio 4K Micro LED prikaz u manjem formatu od 75 inča, prilagođenom za kućnu upotrebu. Zahvaljujući modularnoj prirodi Micro LED elemenata, ova tehnologija nudi fleksibilnost kada je reč o dimenzijama ekrana. To mogućava korisnicima da je prilagode tako da može da se uklopi u bilo koji prostor.

Dodavanjem Micro LED modula, korisnici mogu da prošire svoj ekran do dimenzija koje žele. Modularna funkcionalnost Micro LED tehnologije omogućava korisnicima da u budućnosti kreiraju ultimativne ekrane, čak i sa neregularnim dimenzijama ekrana 9×3, 1×7 ili 5×1, koji odgovaraju njihovim potrebama. Samsung Micro LED tehnologija takođe optimizuje sadržaj bez obzira na dimenzije i oblik ekrana.

 

Samsung 02

 

Čak i kada se dodaje više modula, ovi ekrani mogu da skaliraju sliku tako da se poveća rezolucija, uz održavanje konstantne gustine piksela. Uz to, Micro LED može da podržava sav sadržaj, od standardnog 16:9 formata, formata 21:9 prilagođenim za široke ekrane, do nekonvencionalnih razmera 32:9 ili čak 1:1, bez kompromisa u kvalitetu slike. Konačno, kako Micro LED ekrani nemaju okvire, nema granica između modula – čak i kad dodate još. Rezultat je efekat beskonačne ravni sa neometanom površinom koja omogućava ekranu da se elegantno uklopi u bilo koje životno okruženje.

Mogućnosti privlačnog dizajna poboljšane su novom funkcijom Ambient Mode. Takođe, od ovog proleća na Samsung pametnim modelima TV uređaja za 2019. godinu biće dostuna podrška za servise iTunes Movies, TV Shows i Apple Air Play 2. Podrška za Samsung Smart TV 2018 će biti dostupna putem ažuriranja firmware-a. Nove aplikacije iTune Movies i TV Shows biće prvi put u industriji dostupne na Samsung pametnim televizorima u više od 100 zemalja.

Podrška za AirPlay 2 će biti dostupna u 190 zemalja širom sveta. Sa aplikacijama iTune Movies i TV Shows na Samsung pametnim TV uređajima, korisnici mogu da pristupe svojoj postojećoj iTunes biblioteci i da pretražuju iTunes prodavnicu kako bi kupili ili iznajmili neki od stotina hiljada filmova ili epizoda TV serija – uključujući i najveću selekciju 4K HDR filmova. iTune Movies i TV Shows će raditi sa Samsung servisima za pametne televizore, kao što su Universal Guide, novi Bixby i Search, kako bi se kreiralo dosledno iskustvo upotrebe na celoj Samsung platformi.

 

Samsung 03

 

„Ponosimo se što sarađujemo sa liderima iz samog vrha ove industrije kako bismo omogućili najširi mogući spektar servisa za pristup sadržajima na našoj platformi za pametni TV,” izjavio je Von-Đin Li, izvršni potpredsednik Divizije ekrana u kompaniji Samsung Electronics. „Donošenje još veće količine sadržaja, vrednosti i funkcionalnosti otvorene platforme vlasnicima Samsungovih TV uređaja i klijentima Apple servisa iTunes i AirPlay je idealno za sve”.

Uz podršku za AirPlay 2, Samsungovi korisnici će moći da reprodukuju video snimke, fotografije, muziku, podkastove sa Apple uređaja, direktno na Samsung Smart TV uređajima, uključujući QLED 4K i 8K TV uređaje, The Frame i Serif TV uređaje, kao i druge Samsungove UHD i HD modele.

„Radujemo se što ćemo doneti iTunes i AirPlay 2 iskustvo još većem broju korisnika širom sveta preko Samsung pametnih TV uređaja, tako da će korisnici iPhone, iPad i Mac uređaja sada imati još jedan način da uživaju u svojim omiljenim sadržajima na najvećem ekranu u svom domu”, izjavio je Edi Kju, viši potpredsednik Divizije za internet softver i servise u kompaniji Apple.

 

Samsung 04

 

Izvor: Samsung

 

Komentarišite na forumu…