| Vesti | Hardver | Robert Spinrad, pionir računarske tehnologije, preminuo u 77. godini
Hardver

Robert Spinrad, pionir računarske tehnologije, preminuo u 77. godini

7_robert_spinrad_uvodna

Robert J.P Spinrad, kompjuterski dizajner koji je izveo prve radove na polju naučne automatizacije u Brookhaven National laboratoriji i koji je kasnije bio direktor čuvenok Xerox-a na odeljenju Alto Istraživačkog centra gde je izmišljena procesorska tehnologija sedamdesetih godina, premuinuo je u sredu u mestu Palo Alto, Calif, u svojoj 77. godini života.

Uzrok smrti je Lou Gehrigova bolest, navodi njegova supruga.

 

 

Pre bavljenja kompjuterskom naukom, Spinrad se bavio elektronskim inženjeringom na univerzitetu Komlumbija, gde je kao student napravio svoj prvi računar od opreme za telefonski svičing.

Robert je govorio da je bio ponosan na svoju kreaciju u vreme kada drugi nisu ispoljavali preveliko interesovanje za mašine i tehniku. „Ljudi i prijatelji oko mene su se ponašali kao da sam im pričao o Kwakitui Indijancima“, rekao je u Robert u jednom intervjuu za čuveni NewYork Times, davne 1983. godine.

Na svom radnom mestu u  Brookhaven laboratoriji dizajnirao je računar zasnovan na tubama, koji je bio veličine prosečne sobe i nosio je ime Merlin. To je bio jedan od prvih računara koji su korišćeni za automatizovanje naučnih eksperimenata. Merlina je često opisivao kao poslednje dinosaurusa, pre nego što se počelo sa masivnom primenom tranzistora u računarima.

Po svom dolasku u Brookhaven, Spinrad je proveo leto Los Alamos National laboratoriji, gde je učio sve o računarima korišćenim u naučne svrhe, pritom  izučavajući računar Maniac, koji je izumeo fizičar Nicholas Metropolis.

Njegova grupa saradnika je razvela razne tehnike za upotrebu računara u naučnim eksperimentima, kao i za analizu i prikaz podataka interaktivnim putem.

Kasnije dok je bio na čelu grupe za kompjuterske sisteme, napisao je i članak o automatizovanju laboratorijskih računara koji je objavljen 6. oktobra 1967. godine u čuvenom magazinu „Science“.

07spinrad1990

„Zaista je bio otac moderne laboratorijske automatizacije“, rekao je Jel Bimbaum, fizičar koji je svojevremno dizajnirao računare za IBM i Hewlett-Packard. „Imao je dosta vrhunskih ideja o tome kako povezati računare sa laboratorijskim instrumentima. On je shvatio da nije dovoljno napraviti samo beskonačan krug između računara i instrumenta, već je najbitnija stavka celog sistema naučnik koji radi sa opremom“.

Vreme koje je proveo u Xeorox-u omogućilo je kompaniji da bude jedna od prvih u svetu koja je doprinela upotrebi njihove tehnologije u modernim personalnim računarima i poslovnim mrežama. Nažalost, Xerox kao kompanija koja se bavi štampom nije bila previše interesantna za ljude koji se bave naprednom tehnologijom, pa su je iz tog razloga mnogi i napuštali, noseći svoje izume sa sobom.

Spinrad je rođen na Menhetnu 20. marta 1932. godine. Diplomirao je pre roka na prestižmom M.I.T (Massachuset Intstitute of Technology) univerzitetu, odsek elektro-inženjering.

Sa svojom ženom Vernom imao je dvoje dece, Paul i Susan, kao i troje unučadi.

 

Kompletan članak je preuzet sa portala New York Times-a.