| Vesti | Hardver | Ponovo na tronu
Hardver

Ponovo na tronu

uvodna

AMD je lansirao najbržu single-GPU grafičku karticu – AMD  Radeon HD 7970

AMD RadeonHD 7970 je prva grafička kartica na tržištu čiji GPU je izrađen u 28nm. Nove grafičke karte donose podršku za PCI Express 3.0 magistralu, kao i niz novih tehnologija, kao što su AMD GCN (Graphic Core Next) arhitekturu, AMD ZeroCore Power i AMD Eyefinity 2.0 tehnologiju. AMD je pre dva dana lansirao AMD Radeon HD 7970 grafičku kartu namenjenu desktop računarima, koja predstavlja trenutno najbrži single GPU na svetu.

Dolaskom AMD Radeon HD 7970, AMD je uveo svoju novu revolucionarnu GCN arhitekturu koja je podigla lestvicu računarskih sposobnosti i gejminga, ostvarujući pri tom unapređenja od preko 150% ako posmatramo performance po kvadratnom milimetru u poređenju sa prethodnom generacijom.

Pored unapređenog proizvodnog procesa, tu je i podrška za sledeću generaciju PCI-E 3.0 standard kao i poboljšana CrossFire tehnologija, koja se prema najavama kompanije u nekim slučajevima kreće do skoro 100% iskorišćenja ako koristimo više grafičkih karti.

 

 

AMD je dodatno radio na svim poljima, bar onima koja se koriste u svakodnevnom radu, a to podrazumeva video akceleraciju, puštanje HD video sadržaja, AMD App akceleraciju, kao i nove filtere za 3D gejming na čitavih šest monitora u korišćenje AMD Eyefinity tehnologije.

 

GCN arch T

 

Putem svojih inteligentnih AMD PowerTune i AMD ZeroCore Power tehnologija, AMD Radeon HD 7970 pruža više nivoe performansi sa maksimalnom efikasnošću potrošnje energije. Prema najavama AMD-a, ove kartice bi u idle režimu trebalo da troše svega 3Watt-a!!!

 

TahitiXT specs T

 

„AMD Radeon HD 7970 je sjajan alat u arsenalu bilo kog igrača“, kaže Džon Anderson (Johan Andersson), Arhitekta Rendering-a u DICE-u. „Mi smo  blisko sarađivali sa AMD-om tokom razvoja Frostbite 2 endžina za igre, kako bi u potpunosti iskoristili AMD Eyefinity multi-displej tehnologiju  i DirectX  11 za postizanje što većeg zabavnog, realističnog i i sveobuhvatnog igračkog iskustva u Battlefield 3.“


Johan Andersson DICE

 

Ono što AMD ističe je poboljšanje vezano za CrossFire režim, gde će biti omogućeno softversko isključivanje svih karti koje se ne koriste u desktop okruženju – tačnije, u slučaju da imate CrossFire sistem od dve ili tri karte, u idle modu će raditi samo jedna karta i pri tome će trošiti jako malu kolikčinu energije. Ovo je više nego dobro, obzirom das u današnje karte jako veliki potrošači, te možemo reći da je AMD mislio i na zelenu stranu gejminga.

 

7970 Birdseye

 

Unapređena je i AMD PowerTune tehnologija. AMD Radeon HD 7970 je opremljen inteligentnim sistemom za pretvaranje neupotrebljene snage u ekstra performanse dinamičnom kontrolom radnih frekvencija, što igračima omogućava napredne performanse u okviru granica potrošnje koje je proizvođač specificirao.

AMD ZeroCore Power Tehnologija  tehnologija koja je integrisana u AMD Radeon-u HD 7970 se brine da se ni najmanji deo energije se ne troši uzaludno. U stanju kada grafička karta nije u upotrebi tada se koristi najniža potrošnje u stanju mirovanja u poređenju sa bilo kojom trenutno dostupnoj grafičkom kartom. Samo 3 Watt-a u idle režimu! Sa podrškom za AMD CrossFire tehnologiju, AMD ZeroCore Power eliminiše traćenje potrošnje, kao i dodatno zagrevanje i buku dodatne kartice kada ona nije u upotrebi. Sa upotrebom PCI-E 3.0 standarda zagarantovano je skaliranje performansi na najvišem nivou.

 

7970 BLACK PCB

 

Radilo se i na poboljšanju dela zaduženog za audio instrukcije, tako da nova tehnologija Discrete Digital Multi-Point (DDM) Audio pruža nezavisno puštanje višestrukog broja audo signala ka audio-sposobnim displejima putem DisplayPorta ili HDMI konktora. DDM Audio donosi jedinstveno iskustvo u korišćenju  tokom multi-displejnih video konferencija, direkcionog audija ili multi-sobnog centra zabave.

 

7970 1

 

Unapređene su Multi-GPU sposobnosti. AMD CrossFire tehnologija je ultimativna multi-GPU performansna igračka platforma. Omogućavajući  igrama dominiranu snagu, AMD CrossFire tehnologija, zajedno sa PCI  Express 3.0, će omogućiti propusnu moć bez presedana u TriFire i QuadFire konfiguracijama. Eyefinity 2.0 sadrži sasvim-novu podršku za stereo 3D, univerzalni okvir kompezacije, potpuno nov način konfigurisanja displeja kao i prošireno i daleko živopisnije vidno polje. Ovo omogućava korisnicima sa 2560×1600 monitorima u AMD Eyefinity 5x1konfiguraciji da ostvare horizontalnu rezoluciju od 12.800 piksela, pokrećući vise od 20 million piksela preko svih ekrana. Više od 70 igračkih naslova su sertifikovani za AMD Eyefinity tehnologiju, dok su mnoge igre na tržištu spremne za AMD Eyefinity, i još stotine njih su AMD Eyefinity-kompatibilne.

 

7970 2

 

Tu su i DisplayPort 1.2 i puna podrška za 3GHz HDMI 1.4a i DisplayPort 1.2 HBR2, te je AMD Radeon HD 7970 je spreman da pokeće narednu generaciju displeja sa 4K rezolucijom.

 

AMD 3D

 

Sa uključivanjem najnovijih stereo3D tehnologija, AMD nastavlja sa pružanjem naprednog video iskustva na stereo 3D-sposobnim desktop i notebook računarima pokretanim AMD Radeon HD grafikom. AMD Radeon HD 7970 je podržan od strane AMD-ove otvorene 3D inicijative za stereo 3D igranje i gledanje Blu-ray 3D filmova.

 

7970 Aggro

 

AMD App Akceleracija omogućava vam da brže postignete više stvari. Entuzijasti će uživati u unapređenim GPGPU performansama i novim sposobnostima u mnogim vrhunskim multimedijalnim, zabavnim i svakodnevnim aplikacijama unapređenim putem AMD App Akceleracije.

Redakcija PCAXE portala očekuje uskoro sample za test, kada će biti više reči o svemu uz propratni test performansi nove grafičke perjanice AMD-a.

 

Izvor: AMD


Komentarišite na forumu…