| Vesti | Hardver | Nvidia polako otkriva detalje o svojoj novoj generaciji „Fermi“ GPU-ova
Hardver

Nvidia polako otkriva detalje o svojoj novoj generaciji „Fermi“ GPU-ova

nvidia

Korporacija Nvidia će u sredu objaviti prve detalje o svom „next-gen“ grafičkom procesoru, koji je prethodno bio poznat pod kodnim imenom GT300 ili NV60. Očigledno, nova familija čipova se zove Fermi i ista je projektovana da pruži masivnu „compcuting“ moć za upotrebu u svakodnevnim aplikacijama.

Nažalost, kompanija nije rekla kada će se ovi grafički procesori pojaviti na tržištu.

 

„Potpuno je jasno da se sada namene GPU-ova vide i u obliku  procesora za paralelni „computing“, a ne više samo kao grafički čipovi na šta smo navikli. Fermi arhitektura, integrisani alati, biblioteke i endžini unutar čipa su direktni rezultati koje smo dobili u saradnji sa stotinama CUDA developera širom sveta. Mi ćemo pogledati unazad u narednim godinama i videćemo da je Femri započeo novo poglavlje GPU industrije“, rekao je Jen-Hsun Huang, CEO kompanije Nvidia.

Fermi grafički procesor će imati 512 „stream processor engine-a“ (koji su organizovani kao 16 streaming multi-procesora sa po 32 jezgra svaki) koji podržavaju multitredovanu tehnologiju kako bi se povećala iskorišćenost unutar jezgara.

2_nvidia-gt300-video-card-3

Svaki stream procesor ima svoj „pipelined integer“, tj. aritmetičku logičku jedinicu (ALU) i svoj floating point (rad sa pokretnim zarezom, FPU). Ovaj, po karakteristikama zaista moćan čip ima 384-bit EEC memorijski kontroler za rad sa GDDR5 memorijom, sadrži tri milijarde tranzistora, kao i pomalo neočekivanu L2 cache memoriju od 768KB, koja deluje prilično složeno u svojoj hijerarhiji. Naravno, sve karte bazirane na Fermi čipovima će podržavati DirectX 11, kao i OpenGL 3.x i OpenCL 1.x programske interfejse (API-je). Novi čipovi će biti pravljeni u 40nm tehnologiji u čuvenom TMSC-u.

Raniji GPU-ovi iz Nvidia-e su koristili ALU jedninice sa IEEE 754-1985 aritemtikom. Fermi arhitektura će implementirati novi IEEE 754-2008 „floating-point“ standard, pružajući nam tako „fused multiply-add“ instrukcije (FMA) za single i double precision aritmetiku, što direktno povećava performanse zadržavajući pri tome punu preciznost u „intermediate“ fazi proračuna. Prema navodima Nvidia-e, Fermi čip može da procesira 512 FMA operacija po kloku sa single precision floating point-om ili 256 FMA operacija po kloku sa double precision floating point-om. Kao rezultat toga, novi čip može biti do 8.5 puta! Brži od svog prethodnikam GeForce GTX200 serije karti u smislu double precision procesiranja na istim brzinama.  Pikovi single precision proračuna bi mogli biti veći od 2.13TFLOPs-a (pod uslovom da su brzine identične kao na GTX 285 karti, otprilike 650MHz).

Nvidia za Fermi familiju čipova kaže da je to mnogo više od novog lineup-a grafičkih karti. Kompanija tvrdi da su njeni novi GPU-ovi kao stvoreni za generalnu namenu računara, što je ujedno i razlog zbog koga upotrebljavaju masivnu količinu cache-a, ekstremni nivo thread-ova, kao i IEEE 754-2008 floating-point standard.

„Nvidia i Fermi tim su napravili ogroman korak napred u pravljenju GPU-ova atraktivnim za široki spektar programa. Verujem da će istorija zabeležiti Fermi kao značajnu prekretnicu“, rekao je Dave Patterson, direktor Parallel Computing Research laboratorije, na U.C Berkeley-u, koji je i ko-autor knjige Computer Architecture: Quantitative Approach.

Nvidia nije otkrila nijednu aktuelnu konfiguraciju grafičkih procesora zasnovanih na Fermi arhitekturi. Pored toga, kompanija nije otkrila ni detalje kada bi ove karte mogle da se pojave u prodaji.

 

Izvor:xbitlabs

Komentarišite na forumu