| Vesti | Hardver | Novi AMD Ryzen Threadripper sa 32 jezgra, i 64 thread-ova
Hardver

Novi AMD Ryzen Threadripper sa 32 jezgra, i 64 thread-ova

AMD COMPUTEX

AMD je na ovogodišnjem COMPUTEX-u pokazao drugu generaciju Threadripper CPU-ova za high-end desktopove koji će biti spremni tokom trećeg kvartala ove godine.

Čelnici navode da je poboljšanje koje je implementirano u drugu-generaciju čipova jeste povećan broj jezgara na 32. Thread-ovi takođe dobijaju nadogradnju, te ih sada ima 64, dok Ryzen Threadripper 1950X nudi 16 jezgara i 32 thread-ova.

Novi Threadripper će biti baziran na 12nm Zen+ arhitekturi, a AMD je odlučio da ne menja 10nm arhitekturu za drugu generaciju kako radovi teku na Zen 2 arhitekturi koja će biti bazirana na 7nm produkcijskom procesu.

„Najjači CPU i GPU portfolio u industriji, postaje još jači u nadolazećim mesecima“, izjavila je AMD-ova predsednica i CEO, Dr. Lisa Su.

„Isporučujući liderske 7nm i 12nm proizvode, na tržište, kao i nove nadolazeće CPU i GPU arhitekture, AMD je u poziciji da usmerava ključne računarske faktore progresa.“

Takođe, Su je navela da sa izuzetnim rastom popularnosti i prodaje Ryzen, Radeon i EPYC proizvoda i uz lidersku mapu planova, AMD je u predvodničkoj poziciji u sferi gaminga, mašinskog učenja i premijum računarskih proizvoda. Takođe, čelnici kompanije su objavili tri velika dešavanja u vezi sa EPYC procesorima – implementacija EPYC-a u Tencentove cloud servise, novi HPE-ov single-socket server i detalje u vezi sa prvim Ciscovim EPYC serverom.

Za sve posetioce je održana live demonstracija gde su bile upoređivane performanse 32-jezgarne i 24-jezgarne verije sa Intel Core i9-7980XE. AMD je takođe nagovestio nadogradnju svojim Vega grafičkim kartama. Nove „nano“ verzije Vega 56 grafičke karte je dostupna za instalaciju u manjim desktop-ovima, dok će potpuno nova Vega arhitektura bazirana na 7nm produkcijskom procesu biti dostupna u verziji za servere i radne stanice kasnije tokom ove godine.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu

k

kocka

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar