| Vesti | Hardver | Najjeftiniji laptop na svetu, poreklo Kina
Hardver

Najjeftiniji laptop na svetu, poreklo Kina

16_LY-EB01_uvodna

Za korisnike koji bi da kupe i jeftinije od jeftinog, Lanyu iz Shenzena, Kina, su napravili laptop koji se može nazvati najjeftinijim na svetu : eBook LY-EB01.

Pa koliko je zaista jeftina ova mehanička zver? Košta 666 Yuana (98$), mnogo manje nego iPod Touch, Xbox 360 ili malo skuplji sat. Pored svega rečenog vreme je da vidimo šta pokreće ovu stvarčicu ispod haube. Prema Ubergizmo-u nista specijalno. Ali s obzirom na cenu, niskobudzetne komponente su se mogle očekivati.

 

Laptop dolazi sa ARM procesorom AK7802Q216 koji radi na taktu od 266MHz, opremljen je sa 128 MB RAM-a, prisutan je 7″ 800×480 TFT LCD deisplej, Wi-Fi mrežna karta, 1800mAH Li-Ion baterija, i preinstaliran je Microsoftovim WinCE 5.0 operativni sistem. Kladimo se da ovo čudo ima čak i 56K modem.

Trenutno je ovaj „laptop“ dostupan u Kini, ali je i dalje nepoznato da li će ovaj uređaj biti dostupan za kupovinu i internacionalno. Sa ovim laptopom bi mogli pogledati email, ili odigrate nekoliko partija pasiansa. A možda je moguće odigrati i DOOM ili neku prastaru pucačinu.

 

Izvor : www.tomshardware.com

Komentarišite na forumu