| Vesti | Hardver | Microsoft: Azure je prvi globalni cloud koji koristi EPYC procesore
Hardver

Microsoft: Azure je prvi globalni cloud koji koristi EPYC procesore

EPYC

Corey Sanders iz Microsoft-a je predstavio sledeću generaciju storage-optimizovanih VM (virtuelnih mašina) L-serije koje pokreću AMD-ovi EPYC procesori.

„Ponosni smo što je AMD deo Azure Compute porodice.“ – navodi Sanders.

„Blisko smo radili sa AMD-om kako bi razvili Lv2-seriju koja je tu za potrošače pri radnim opterećenjima poput MongoDB, Cassandra-e ili Cloudera-e koji crpe prostor za skladištenje i zahtevaju visok nivo I/O.“

Lv2 familija VM-ova će koristiti prednosti velikog broja jezgara i robusne I/O platforme, koje donose EPYC 7551 procesori sa baznom frekvencijom od 2.2 GHz, uz TurboCORE frekvenciju od 3.0 GHz.

Lv2 VM-ovi kreću od 8, pa sve do 64 vCPU jezgra, uz adresiranje do 4TB RAM-a.

Takođe je navedeno da AMD EPYC procesori donose Azure cloud infrastrukturi 33% veću konektivnost, poređeno sa postojećom 2-socket infrastrukturom, kao i da adresiraju najveći broj NVMe uređaja do sada, zahvaljujući podršci za čak 128 PCIe 3.0 linija po procesoru.

AMD EPYC platforma će omogućiti „Azure premium storage disk“ uslugu, uz podršku za akcelerisane mrežne mogućnosti, za najveći protok u cloudu. Lv2 serija, koja je predstavljena pre nešto više od godinu dana, je Microsoft-ov hardverski dizajn koji koristi „open source“ hardversku hypercloud implementaciju.

 

Izvor: Microsoft

 

Komentarišite na forumu