| Vesti | Hardver | Lenovo obećava bezbednije računare
Hardver

Lenovo obećava bezbednije računare

Lenovo Superfish

Pre samo nedelju dana otkriven je štetni softver Superfish, instaliran na potrošačkim Lenovo notebook proizvodima početkom septembra 2014. godine, što je uznemirilo korisnike. Zajedno sa svojim partnerima, kompanija Lenovo je radila na stvaranju novih alatki i ažuriranju antivirus programa koji će ukloniti Superfish softver.

Alatka za automatsko uklanjanje je sada dostupna na oficijalnom Lenovo sajtu, a iz kompanije tvrde da ovaj problem ni na koji način ne utiče na ThinkPad uređaje, desktop računare, tablete, pametne telefone, servere ili skladišta za preduzeća.

Korisnicima koji su pogođeni ovim problemom, Lenovo nudi besplatnu šestomesečnu pretplatu na McAfee Live Safe uslugu, odnosno dodatnih šest meseci pretplate već postojećim korisnicima. Više informacija će biti dostupno u narednih sedam dana na Lenovo sajtu. 

Usled ove neželjene situacije, iz kompanije poručuju da će smanjiti broj prethodno instaliranih aplikacija na njihovim uređajima. Kada budu plasirani proizvodi za Windows 10, standardni paket će obuhvatati samo operativni sistem i odgovarajući softver koji je potreban kako bi hardver dobro radio, kao i bezbednosni program i Lenovo aplikacije. Smatraju da bi to trebalo da eliminiše tzv. „adware“ i „bloatware“. U nekim zemljama, pojedine aplikacije koje korisnici očekuju da budu instalirane, takođe će biti obuhvaćene. 

Lenovo će od sad objavljivati informacije o svim programima koji dolaze uz računar, kako bi korisnicima bilo jasno čemu služi svaka aplikacija. Tražiće i povratne informacije od stručnjaka i svojih korisnika, kako bi obezbedili odgovarajuće aplikacije i zadovoljavajuće iskustvo za korisnike.

 

Izvor: Lenovo

 

Komentarišite na forumu