| Vesti | Hardver | Intel predstavlja Intel Xeon 7500
Hardver

Intel predstavlja Intel Xeon 7500

intel

Kompanija Intel je predstavila novu seriju Intel Xeon procesora pod imenom 7500. Time je kompanija kompletirala prelazak na Nehalem arhitekturu. Po njihovim rečima Intel Xeon 7500 procesori mogu prikazati i tri puta bolje performanse od prethodnih Intel Xeon 7400 procesora. Osim jačih performansi Intel Xeon 7500 donosi i pregršt noviteta u odnosu na 7400. Tu su preko 20 noviteta koji se odnose na bolju pouzdanost i karakteristike.

 

Mogućnost skalabilnosti od 2 pa do 256 čipova po serveru je dobra stvar, jer će svako moći da odabere onu procesorsku „snagu“ koja mu odgovara. Serveri bazirani na ovim procesorima mogu imati i do 16 TB sistemske memorije tako da su sposobni i za složenije zadatke tipa finansijskih analiza, numeričkih vremenskih prognoza ili genomske analize isl. Novi serveri bi vrlo lako mogli zameniti stare i doneti prednosti kao što su manja potrošnja i samim tim smanjiti troškove za obezbeđivanje sistema hlađenja.

 

NHM-EX  Wafer Shot 1_TNHM-EX  Wafer Shot 2_TNHM-EX  Wafer Shot 3_T

 

Noviteti koje donosi novi Intel Xeon 7500 povećavaju pouzdanost, bolju zaštitu podataka kao i mogućnost smanjivanja vremena nedostupnosti servera. Ovo je vrlo važno za sisteme kao što su recimo bolnice, berze isl. Intel Xeon 7500 je prvi Xeon koji poseduje MCA ili Machine Check Architecture Tehnology koji omogućava saradnju čipa sa operativnim sistemom radi oporavka od fatalnih sistemskih grešaka koji je pre bio dostupan samo u Intel Itanium familiji procesora. Što se tiće memorije platforma bazirana na Intel Xeon 7500 može imati i do osam puta veći memorijski protok i ćetiri puta veći kapacitet memorije po procesoru. Ovo omogućava da se na platformi sa četiri podnožlja baziranih na novom procesoru može ugraditi i do 1 TB sistemske memorije.

 

NHM-EX  Die Shot 1_TNHM-EX  Die Shot 2_T

 

Od ostalih tehnologija tu su Intel Virtualization Technology (VT) FlexMigration koji omogućava „live“ VM migraciju na svim platformama zasnovanih na Intel Core mikroartitekturi kako bi se smanjili troškovi provere sigurnosti i održavanja sistema. Tu i Intel QPI koji u ovom slučaju omogućava izradu visoko skalabilnih osmoprocesorskih servera kojima nije potreban specijalizovani čvorni kontroler koji će upravljati sistemom što još smanjuje cenu platforme.

 

Serija Intel Xeon 7500 procesora podržava do osam jezgara sa 16 threadova zahvaljujući HT tehnologiji. Tu je Intel Xeon X7560 sa osam jezgara na 2,26 GHz i 24 MB L3 keša sa podrškom za HT namenjen zahtevnijim korisnicima i Intel Xeon X7542 koji je šestojezgarni procesor na 2,6 GHz i oba procesora imaju TDP od 130 W. Ostali procesori iz serije će imati TPD između 90 i 130 W.

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar