| Vesti | Hardver | Intel predstavlja Thunderbolt tehnologiju
Hardver

Intel predstavlja Thunderbolt tehnologiju

intel

SANTA KLARA, Kalifornija, 25. februar 2011. – Kompanija Intel objavila je danas dostupnost Thunderbolt tehnologije, nove tehnologije brze PC konekcije koja obuhvata brzi transfer podataka i HD video rezoluciju u jednom kablu.  Koristeći brzinu od 10Gbps, Thunderbolt tehnologija može da preuzme ceo HD film za manje od 30 sekundi. Ova Intelova tehnologija dolazi na tržište kroz tehničku saradnju sa kompanijom Apple, i najpre će biti dostupna na novoj liniji MacBook Pro laptop računara kompanije Apple.

 

Čekajte manje. Učinite više.

Od Thunderbolt tehnologije (kodnog naziva „Light Peak“) očekuje se da brže prebacuje medija sadržaje, pojednostavi konekcije između uređaja i da podstakne nove i uzbudljive načine formiranja i korišćenja računara. Kombinovanje brzog prenosa podataka i HD video konekcije na jednom kablu, osnovni je preduslov za postizanje ove vizije. Thunderbolt tehnologija sve ovo čini mogućim uz pomoć dve komunikacijske metode ili protokola – PCI Express za prenos podataka i DisplayPort za video rezoluciju. PCI Express je veoma fleksibilan i može biti povezan na  skoro svaki uređaj, a DisplayPort može da pokreće rezoluciju veću od 1080p i do osam audio kanala istovremeno. Thunderbolt tehnologija je kompatibilna sa postojećom DisplayPort video rezolucijom i adapterima. Svi uređaji zasnovani na Thunderbolt tehnologiji dele zajednički konektor i omogućavaju pojedincima da jednostavno lančano povežu svoje uređaje jedan na drugi, električnim ili optičkim kablom.

 

Thunderbolt tehnologija dizajnirana je tako da ispunjava uslove ozbiljnih stvaralaca HD medije. Na primer, snimatelji imaju mogućnost da oslobode svoju kreativnost koristeći audio i video uređaje velikog protoka za snimanje/miksovanje, i da istovremeno iskuse i kraće vreme čekanja i veliku tačnost sinhronizacije za obradu u realnom vremenu. Koristeći 10Gbps, veći medija fajlovi bivaju preuzeti brže, tako da manje vremena biva utrošeno na čekanje da se video materijal pregleda ili edituje. Podaci mogu biti brže skladišteni ili povraćeni, pa se manje čeka na željeni sadržaj. Za korisnike prenosnih računara, ovo znači posedovanje jednog konektora na svojim ultra-tankim laptopovima, koji povećava mogućnosti njihovih medija velike brzine i HD video rezolucije, bilo kod kuće ili na poslu. Thuderbolt tehnologija je kompelementarna sa drugim I/O tehnologijama koje Intel nastavlja da podržava.

 

„Rad sa HD medijom je jedna od najzahtevnijih stvari kojima se ljudi bave na svojim računarima,“ izjavio je Muli Eden, generalni direktor PC Client grupe u kompaniji Intel. „Sa Thunderbolt tehnologijom, Intel je omogućio inovativnu tehnologiju koja će pomoći profesionalcima i korisnicima da rade brže i lakše sa svojom sve većom kolekcijom medija sadržaja, od muzike do HD filmova. Mi smo imali viziju jednostavnog i brzog transfera sadržaja između kompjutera i uređaja, i pretvorili smo je u stvarnost.“

„Uzbuđeni smo što sarađujemo sa Intelom na izgradnji inovativne Thunderbolt tehnologije za korisnike Mac proizvoda,“ izjavio je Bob Mansfild,viši potpredsednik Mac Hardware Engineering-a u kompaniji Apple. „Uz ultra brz prenos podataka, podršku za HD video rezoluciju i kompatibilnost sa postojećim I/O tehnologijama, Thunderbolt tehnologija predstavlja veliki napredak za celu industriju i mislimo da će programeri iskusiti veliki uspeh sa njom.“

 

Thunderbolt tehnologiju pokreće Intelov čip, i koristi mali konektor koji odgovara mobilnim uređajima, koji će biti uključen u proizvode koji podržavaju ovu tehnologiju. Nekoliko inovativnih kompanija predstavilo je proizvode koji su zasnovani na Thunderbolt tehnologiji, ili planiraju da podrže Thunderbolt tehnologiju u novim proizvodima, uključujući Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise i Western Digital. Trenutno, kompanija Intel sarađuje sa kompanijama iz iste branše na razvoju niza proizvoda koji koriste Thunderbolt tehnologiju, uključujući kompjutere, ekrane, uređaje za skladištenje podataka, audio i video uređaje, kamere, docking station-e i druge proizvode.

 

Komentarišite na forumu