| Vesti | Hardver | IBM objvaljuje prve javne informacije o POWER7 čipu
Hardver

IBM objvaljuje prve javne informacije o POWER7 čipu

ibm

 

 

Ovog vikenda u Sheraton hotelu koji je domaćin konferenciji ˝Hot Chips 21˝ čija je tematika razvoj novih generacija računarskih čipova, bićemo u prilci da saznamo dosta novosti u sferi razvijanja istih. Prema navodima Davida Kantera iz redakcije RealworldTech, zvezda ove manifestacije bi trebalo da bude IBM-ovo otkrivanje prvih javnih informacija vezano za njihovu novu arhitekturu – POWER7.

 

IBM ima dve prezentacije, jedna će biti fokusirana na samu tehnologiju, dok bi druga trebalo da ima fokus na sistemske interfejse. Ono što se trenutno zna o POWER7 nije ništa specijalno; sam IBM i Intel su napravili pogrešan korak u svojim prethodnim arhitekturama (IBM – POWER6, Intel -NetBurst, Pentium 4), gde su obe kompanije više bile fokusirane na visoke frekvencije umesto na efikasnost. Za raaliku od Intela, IBM-ov dizajn je lansiranjem proizvoda u startu imao frekvencije od 3.5, 4.2 i 4.7GHz, i na kraju POWER6+ koji je doneo brzine od 5.0GHz.

 

20_IBM_POWER6plus_675

 

Ako se vratimo malo unazad na IBM-ov Cell čip, setićemo se da je isti trebao da radi na frekvenciji od 4.0GHz, gde su dva čipa te genracije trebala da budu baza PlayStation 3 konzole. Konačno, Cell je dstigao frekvenciju od 3.2GHz (zanimljivo je da je i Intel dostigao termalni zid na identičnoj frekvenciji, 3.2GHz).

Za POWER7 arhitekturu IBM planira da koristi eDRAM za potrebe L3 cache memorije i to je bez sumnje presedan u svetu procesorskih čipova. U slučaju da se eDRAM pokaže dobro u ovoj ¨low-volume-high performanse˝ arhitekturi koju karakteriše visoka gustina u odnosu na zapreminu, mogli bi da vidimo prelaz AMD-a i Intela sa sRAM na eDRAM standard za svoje keš memorije na istim veličinama jezgra koje su sada u  upotrebi.

Zamislite Intelov Core i7 procesor sa 24mb L3 keša koji upotrebljava eDRAM umesto 8MB SRAM-a – 24MB bi bilo lepo videti u nativnim izvedbama 12 ili 16-core procesora bez smanjivanja veličine keš memorije.

Sudeći po trenutnim informacijama, POWER7 bi trebao da se pojavi u obliku octa-core(8-jezgarni) procesora na frekvenciji od 4.0GHz koji će poslužiti kao baza za buduću generaciju BluGene HPC arhitekture – BlueGene/Q.

 

Izvor: Brightsideofnews

 

Komentarišite na forumu

 

Tagovi