| Vesti | Hardver | Google i LG Display napravili najveći VR ekran
Hardver

Google i LG Display napravili najveći VR ekran

LG Google

Prethodno najavljen kao „tajni projekat“ prošle godine, Google i LG Display su odlučili da udruže snage i naprave najveći OLED displej.

U pitanju je 4.3 inčni ekran, koji je Google predstavio na Display Week-u, i dizajniran je da pomera granice kvaliteta VR slike uz 1.443 ppi rezoluciju.

Radi poređenja, Japan Display Inc je predstavio manji LCD ekran od 1.001 ppi ranije tokom ovog meseca, koji je nadmašio Oculus Go (538 ppi), kao i HTC-ov Vive Pro (615 ppi).

Nadležni za AR i VR Clay Bavor je prošle godine detaljno objasnio kako je Google-ov krajnji cilj za virtualnu realnost iskustvo „koje nastoji da bude što realnije“.

Kako bi postigli ovo, Google je odlučio da se uputi ka „tajnom projektu“ gde bi kasnije kreirali OLED display koji je kompatibilan sa VR tehnologijom uz 10 puta više piksela nego vodeći VR display-jevi.

 

LG Google 01

 

Sam ekran poseduje 18 MP, 1.443 PPI, kao i 120Hz-ni refresh rate. „Razvili smo i izradili najveći (18 megapiksela, 1.443 ppi) OLED panel na staklenom display-ju. Dizajn se sastoji od belog OLED-a sa color filter strukturom za high density pikselizaciju, kao i n-tip backplane za brži vremenski odziv nego kod mobilnih diplay-eva“ – navodi se u saopštenju kompanija.

Inženjer hardvera iz Google-a, Carlin Vieri je naveo da su ljudi sposobni da vide 9.600 x 9.000 piksela po oku, kao i da naše pregledno polje može da dostigne grubo 160 stepeni horizontalno i 150 stepeni vertikalno. Kako bi premostili tu prazninu, istraživači sa Google-a su implementirali tzv. foveated rendering tehniku. Uz pomoć nje, bilo koja slika koju korisnik gleda se procesuira u visoku rezoluciju, i dozvoljava objektima u perifernoj veziji gledaoca da izgube fokus. Jedna od prednosti ove tehnike jeste da umanjuje vrednost prerađenih podataka na GPU.

 

LG Google 02

 

Izvor: LG / Google

 

Komentarišite na forumu

Tagovi
k

kocka

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar