| Vesti | Hardver | Glasine – Nvidia GT300 detalji, otkriveno kodno ime Fermi
Hardver

Glasine – Nvidia GT300 detalji, otkriveno kodno ime Fermi

nvidia

 

Reći da je Nvidia bila ćutljiva tokom razvoja svoje sledeće generacije DX11 GT300 grafičkog čipa, bilo bi na neki način totalno nedorečeno i nekarakteristično za kompaniju koja nije umela da čuva tajne još od fenomenalnog G80 čipa. Neke od prethodnih najava su bile da će karta posedovati 384-bit memorijski kontroler i postizati rezultate u rangu P2xxxx u čuvenom 3Dmark Vantage testu, a najnovija glasina koja se nadovezuje na ovu priču je da će karta posedovati 480-512 MIMD shader jedinica.

 

Kodno ime Fermi potiče od čuvenog nuklearnog fizičara Enrico Fermija, čoveka koji stoji iza Chicago Pile-1 projekta, prvog veštačkog nuklearnog reaktora. Dok je AMD otišao ka zelenom (Evergreen), Nvidia ide ka eksploziji – moguće je da su ovo neke indikacije njihovih strategija.

Svima je jasno da se Nvidia koncentriše sve više na paralelno proračunavanje (parallel computing) nego li na igranje. GT300 bi trebao da napravi revoluciju pre nego evoluciju kakvu je ATI napravio sa svojim Cypress čipom. GT300 će biti veliki i vreo, kažu glasine, takođe se navodi i da će biti brži od Radeona HD 5870. Nepoznato je kako će se GT300 nositi sa Hemlock-om (5870X2), iako se na nekim sajtovima spominju planovi  o dual-GT300 karti.

28_nvidia_c

 

Ovo bi moglo da znači nekoliko stvari: a) Značajno oslabljenu verziju GT300 x2 karte, b) GT300 je efikasniji nego što se očekivalo, c) Prvu kartu na svetu koja će trošiti 300W struje (Asus Mars je jedina kojoj je ovo pošlo za rukom, mada je u pitanju veoma redak i limitiran model), d) Nvidia će morati da sačeka sledeći „half-node die shrink“, kao što je to bio primer sa GT200.

Generalno, GT300 zvuči kao dosta dobar proizvod u razvoju, ali opet, sa drugih strana dosta sajtova je izveštavalo o problemima koje Nvidia ima sa svojim čipovima.

GT300 bi trebao da prokrči svoj put do rafova tokom decembra, do tada, trebalo bi da dobijemo i neke od zvaničnih informacija iz same kompanije.

 

 

 

 

Izvor: Fudzilla

Komentarišite na forumu

 

Tagovi