| Vesti | Hardver | EVGA izbacila platformu koja je oborila svetski rekord
Hardver

EVGA izbacila platformu koja je oborila svetski rekord

evga

EVGA „World Record Breaking platform“ je zapravo kombinacija dva različita proizvoda, koji u svojoj harmoniji veoma uspešno u poslednje vreme obaraju svetske rekorde. Naime, juče je EVGA objavila svoju 4-way SLI ploču zasnovanu na X58 čipsetu i grafičku kartu GTX 285 Classified Edition. Ovo delom potvrđuje ranija nagađanja o tome da li u pitanju samo bila ploča ili „dual“ GTX285 GPU. U realnosti, sve se završilo sa tim, umesto dual GTX 285 GPU-a, dobili smo „običnu“ GTX 285 Classified Edition.

 

Velika razlika između standardne Classified matične ploče i ove koja u oznaci nosi 4-way SLI je ta  da je obična verzija u jednom trenutku imala jedan NF200 čip, koji je obezbeđivao punih 16 PCI-e linija za grafičke karte. Trenutni Classified modeli koji su u prodaju uopšte nemaju NF200 čip. Sada je EVGA napravila 4-way SLI tehnologiju koristeći dva čipa NF200 na matičnoj ploči i na taj način obezbedila da više od četiri PCIe slota koriste po 16 punih PCIe linija – prateći na taj način Intelovu Skulltrail platformu, kao i Asusove modele Revolution i SuperComputer. Ova ploča zapravo ima 7 PCIe X16 slotova koji ne rade na X16 brzinama ukoliko su svi slotovi popunjeni. Takođe, EVGA je ovoga puta dodala fan kao opciju iz prostog razloga što dav NF200 čipa povećavaju temperaturu ploče kako u radu, tako i u mirovanju.

Ova ploča podržava prilično veliki broj opcija kao i standardni Classified model sa desetofaznom digitalnom naponskom jedinicom (10 Phase Digital PWM), Low ESR/ESL Film kondezatore koji imaju bolje termalne karakteristike i koji smanjuju magnetno polje koje se stvara na smoj ploči, te na kraju povećanu količinu zlata u CPU socket-u. Ova ploča je za 1.5″ (inča) duža od standardne verzije.

Classified4Way

Kao i GTX 285 Classified Edition karta, ploča takođe podržava nekoliko novih stvari koje čine overkloking prijatnijim. Karta ima ugrađenu osmofaznu  naponsku jedinicu (8 Phase Digital PWM) i iste Low ESR/ESL Film kondezatore kao i novi EVGA EVBot overkloking kontroler.

U želji da dalje zadovolje overklokere i njihove potrebe EVGA je odlučila da ugradi još jedan 6-pin konektor u cilju da obezbedi ekstremno velike voltaže kada je overklok u pitanju, čak i do 640W!

Ova karta takođe poseduje specijalni 4-way SLI i Extreme OC mod prekidač koji omogućava korisnicima ekstremni overklok. Ubačene su i tačke odakle se mogu očitavati naponi za VPLL, DDR VDDQ i V GPU. Ovakve četiri karte u kombinaciji sa ovom matičnom pločom omogućili su poznatim overklokerima Shaminu i Kingpinu da sruše sve rekorde oko sebe. Na taj način, ovo je i zvanično postala Formula 1 među platformama.

U slučaju da želite da pazarite ovakve komponente, ploča će Vas koštati 449$, dok je cena grafičke karte 379$.

 

 

Izvor: brightsideofnews

 

Komentarišite na forumu