| Vesti | Hardver | Najsnažniji superkompjuter na svetu, pogonjen AMD Opteron procesorima
Hardver

Najsnažniji superkompjuter na svetu, pogonjen AMD Opteron procesorima

cray_xt5_uvodna

 

 

Ako niste upoznati sajt TOP500 se bavi rangiranjem super računara. Trenutno najjači računar na svetu je Jaguar Cray XT5, baziran na šestojezgarnim AMD Opteron procesorima. Sistem je opremljen ATI Radeon RV770 GPU-ovima. Ovaj sistem je nadograđen, a prethodno su ga pogonili četvorojezgarni AMD Opteron procesori. Trentuno sistem ostvaruje 2,3 petaflop/s teoretski u piku, odnosno 1,75 petaflop/s u LINPACK-u. Cray XT5 nalazi se u „ORNL“ (Oak Ridge National Laboratory) i poseduje skoro četvrt miliona jezgara. Sistem je opremljen ATI Radeon RV770 GPU-ovima.

 

 

 

opteron_6_core_die

AMD Opteron Six-Core

 

AMD nastavlja dobro poslovanje u svetu superkompjutinga sa četiri AMD bazirana sistema u TOP5, uključujući i, takođe skoro nadograđen, Kraken Cray XT5 sistem.

Broji 5 na listi je sistem „Tianhe-1″ u Kini, koji je najbrži i jedan od prvih u koji je implementirana ATI Stream tehnologija. On ostvaruje 563,1 teraflop/s sa 5120 GPU-ova baziranih na ATI RV770 arhitekturi.

Šestojezgarni AMD Opteron procesor je trenutno lider superkompjutinga, a u prvoj četvrtini AMD planira da HPC potrošačima obezbedi prve osmojezgarne, odnosno dvanaestojezgarne x86 procesore. AMD Opteron 6100 serije (poznati pod kodnim imenom „Magny-Cours“) koji su dizajnirani uštede 50% prostora i povećaju multitred mogućnosti poređeno sa šestojezgarnim procesorom, a sve to uz četvorokanalni DDR3 memorijski kontroler, novi „power managemant“ i napredniju virtuelizaciju.

Pored toga AMD planira da u 2011. Predstavi novu arhitekturu, poznatu pod kodnim imenom „Bulldozer“. Ista je dizajnirana da obezbedi modularna jezgra koja će unaprediti paralelno izvršavanje operacija, simultane komande i multitred mogućnosti.

 

jaguar

 

kraken

 

Kraken – video prezentacije:

 

 

 

 

Dodatne informacije:

 

TOP500

Six-Core AMD OpteronTM Processor

ATI Stream

AMD Blog

 

Komentarišite na forumu