| Vesti | Hardver | ATI FirePro V9800, osveženje za ranu jesen.
Hardver

ATI FirePro V9800, osveženje za ranu jesen.

uvodna

Kratko je stajala kruna na glavi fenomenalnoj ATI FirePro V8800. Svega par meseci su ponosni vlasnici mogli da se pohvale da je u njihovim radnim stanicama AMD-ov High-end. Uvođenjem V9800, AMD je dodao novu Ultra High-end kategoriju. Koja je za nijansu bolja od prethodnika ali ispravlja sve one male, uslovno rečeno, propuste koje je prethodni nosilac krune imao.

 

 

01_T02_T

 

Što se tiče samog izgleda kartice, AMD nije ni malo odstupio od dizajna V8800. Kartice su gotovo identične i jedna je primetna razlike je dodavanje jednog 8-pinskog naponskog konektora, pa je sada 1×6-pin + 1×8-pin setap za razliku od V8800 koji ima 2×6-pin konfiguraciju. Sve ostale osobenosti Evergreen dizajna su prisutne.

 

03_T04_T

 

Iako ova profesionalna grafička kartica ima identičan Cypress GPU i isti broj stream procesora, ona ima duplo više memorije, čak šest mini DisplayPort-ova i poboljšanu mapu potrošnje. Što je čini pravim izborom gde su potrebne ekstremno visoke rezolucije. Kroz Eyefinity tehnologiju moguće je povezati šest monitora koji mogu raditi u simultanom ili nezavisnom modu, što daje mogućnost prikaza i obrade različitih scena u istom trenutku. Zbog ogromnog frame buffer-a AMD sada ima idelanog takmaca za manipilaciju 4K frame (širina 4096 piskela) animacija.

 

05_T06_T

 

Što se tiče golih performansi ova kartica je tek neznatno brža od  ATI FirePro V8800 modela. Test reference koje je PCAXE dobio pokazuju da će dobitak biti prikazan samo u slučajevima gde se frame buffer od 4GB može iskoristiti. Opet to zavisi i od samih proizvođača radnih aplikacija. Nažalost u ovom slučaju softver ne prati hardver. PCAXE je na konferenciji postavio pitanje multi-GPU podrške za FirePro modele i dobio uverenje da će AMD uticati na programske kuće da to podrže. Pogledajte malo grfikone za bolju sliku kako V9800 zaista radi.

 

07_T08_T09_T
10_T11_T12_T
13_T14_T15_T

 

Zaista impresivno, međutim i cena je impresivna, AMD je sa zacrtanih 2500$ otišao na celih 3500$. Ipak moramo uzeti u obzira da korisnici ovakve kartice imaju velike koristi i da svojm radom zarađuju veću količinu novac. PCAXE čestita AMD-u a, vama poslovnim korisnicima koji niste deo neke velike produkcije poručuje da je V5800  i dalje izvanredan, optimalan i pristupačan izbor.

 

Komentarišite na forumu