| Vesti | Hardver | ATI osvaja 28nm
Hardver

ATI osvaja 28nm

ati

AMD odeljenje za projektovanje grafičkih akceleratora ATi je najavilo da će koristiti 28nm HKMG (High K Metal Gate) proizvodni proces Globalfoundries-a za svoj sledeći projekat grafičkog procesora. Međutim kompanija nije demistifikovala nikakav konkretan plan na temu 32nm proizvodnog procesa nakon što je Globalfoundries odlučio da preskoči ovaj proizvodni proces.

 

 

Prvi susret AMD grafičkih procesora i Globalfoundries-a će biti na 28nm proizvodnom postupku. Međutim, još uvek se ne zna tačan rok te simbioze“ rekao je predstavnik AMD-a Dirk Meyer.

 

ATI_28nm

 

Globalfoundries je zakazao početak proizvodnje komercijalnih 28nm čipova zaključno sa 2011. Godinom, ali najverovatnije početkom iste. Bilo kako bilo, ovo obavezno ne znači i da če sam ATi biti spreman da u tom periodu isporuči dizajn 28nm grafičkog čipa.

 

ATI_28nm_1

 

Globalfoundries će 28nm proizvodni proces isporučiti u dve varijante:

  • 28nm-HP (High Performance) varijanta će biti optimizovana za potrebe super zahtevnih aplikacija tadašnjice. Naravno pričamo o svim varijantama u kojima je neophodno isporučivanje vrhunskih grafičkih performansi, gejming konzolama, storage sistemima, mrežama i enkodingu.

  • 28nm-SLP (Super Low Power) varijanta će biti optimizovana za mobilne varijante uređaja sa glavnim ciljem povećanja performansi, ali i dužem veku trajanja baterije.

Izvor : xbitlabs

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar