| Vesti | Hardver | AMD pojačava združenu borbu protiv COVID-19
Hardver AMD

AMD pojačava združenu borbu protiv COVID-19

Nastavljajući napore u opšte-društvenom cilju iznalaženja uspešne terapije za pandemiju COVID-19 virusa, AMD je donirao svoje moćne proračunske akceleratore iz Radeon Instinct familije, nacionalnoj laboratoriji Lavrence Livermore.

Nakon instalacije novih Radeon Instinct MI50 akceleratora, superkompjuteri koji su deo „COVID-19 HPC Konzorcijuma“, će udvostručiti performanse na preko 4,5 PetaFLOPS-a.

Dodavanje AMD-ovih Radeon Instinct MI50 akceleratora će značajno ubrzati vreme zahtevnih molekularnih proračuna koji se sprovode u nacionalnoj laboratoriji, a koji za cilj imaju kako analizu samog virusa i načina na koji uništava ćelije ljudksog organizma, tako i potencijalnih antitela koja se mogu suprotstaviti virusu i stvoriti imunitet.

Inače, naziv superkompjutera koji će biti ubrzan AMD-ovim moćnim akceleratorima je „Corona“, a proizvođač – Penguin Computers ga je tako nazvao zbog pomračenja Sunca koje je bilo aktuelno 2017. godine, kada je sistem počeo da se sklapa.

AMD Instinct MI50 serverski akceleratori su optimizovan za dubinsko učenje velikih razmera i donose do 26.5 TeraFLOPS-a pune polovične preciznosti ili do 13.3 TeraFLOPS jednostruke preciznosti u proračunima s pomičnim zarezom u kombinaciji sa 32 GB HBM2 memorije.

COVID-19konzorcijum raspolaže sa sedam superkompjutera posvećenih borbi protiv novog virusa, a „Corona“, opremljena sa AMD Radeon Instinct 50 akceleratorima će biti najbrži.

Upotrebljavajući prvu takvu platformu za virtuelni skrining koja kombinuje eksperimentalne podatke sa mašinskim učenjem, strukturalnom biologijom, bioinformatičkim modeliranjem i visoko-vernim molekularnim simulacijama, tim istraživača LLNL-a je koristio „Corona“ superkompjuter za procenu terapijski dizajniranih antitela koja bi mogli poboljšati interakcije vezivanja sa SARS-CoV-2 antigen proteinom.

Tim je smanjio listu kandidata za antitela sa gotovo beskonačnog skupa na oko 20 mogućnosti i počeo je sa istraživanjem dodatnih dizajna antitela. Istraživači veruju da će nadogradnja udvostručiti broj računski zahtevnih simulacija koje izvode, čineći verovatnijim da će otkriti efikasan dizajn antitela.

Kompjuterski naučnici i računarski biolozi takođe koriste „Corona“ superkompjuter da ispituju milione malih molekula koji bi mogli da imaju antivirusna svojstva sa SARS-CoV-2.

Povećanje brzine i performansi „Corona“ superkompjutera omogućiće istraživačima da izvrše dodatne, vrlo detaljne proračune molekularne dinamike kako bi bolje procenili moguća ciljna mesta SARS-CoV-2 za inhibitore malih molekula koji bi mogli da spreče infekciju ili leče COVID-19.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu…