| Vesti | Hardver | AMD namerava da podigne cene Radeon HD 5800 serije
Hardver

AMD namerava da podigne cene Radeon HD 5800 serije

amd

 

 

 

I pre nego što je AMD zvanično izbacio svoju Evergreen seriju, iz dosta izvora je se mogla čuti informacija o količini čipova koji su napravljeni za ATI 4800 i 5000 seriju –  cifre nisu izgledale dobro. A ako su skorašnje glasine oko AMD-a koji namerava da otpušta radnike u prvom kvartalu 2010 istinite, onda to ne možemo sagledati nikako drugačije nego kao činjenicu da kompanija nije uspela da isporučii dovoljno proizvoda na tržište.

 

 

U slučaju da niste znali, kodni nazivi za celu 5000 seriju karti su nazvani po karakterima iz Hitchhiker-vog Vodiča kroz Galaksiju. Nesrećni deo u ovoj priči je to što je Radeon HD 5870 dobio naziv „Marvin“ a celokupna dostupnost u svetu počinje da liči na nešto što bi i sam Marvin prokomentarisao. Ono što smo takođe načuli je da nije istina da je Jen-Hsun otišao u posetu TSMC da bi diskutovao o smanjivanju cena robe … pitanje je bilo mnogo ozbiljnije, a tiče se ukupnog prinosa koji TSMC dobija sa celokupnim 40nm procesom i ono što budućnost donosi (32nm, 28nm, 22nm). Već znamo za vremenski period kada će ATI karte da debituju unutar GlobalFoundries i ako pitamo neke od ključnih kontakata u AMD-u, to vreme neće doći uskoro (ali prvo GF mora da startuje objedinjenu proizvodnju silikona).

AMD_ATI_Marvin_5870_350

Da se vratimo nazad na temu, sada znamo tačno koliki broj karti 5850, 5870, 5750 i 5770 je AMD prodao svojim kupcima, a broj nije lep. Ukupno, cifra cele 5800 serije je na veoma niskih pet cifara. A ako bi smo ovo uporedili sa ATI Radeon 4800 ili nVIDIA GeForce GTX 280 ili 285 startovanjima u prodaji – cifre ne bi bile laskave za 5800 seriju. Izgleda da postoje veliki problemi u nabavljanju dovoljnog broja karti, a „izgovori“ ne postoje. Sve spada na nemogućnost TSMC da proizvede dovoljan broj čipova. Možda bi moglo da se raspravlja i o tome da AMD u startu nije naručio dovoljan broj čipova, ali da je AMD mislio na ovo sada se nebi nalazio u ovakvoj situaciji.

 

Kako bi se pozabavili hroničnim nedostatkom 5850 i 5870 karti (čuli smo i za više nerešenih slučajeva koje uključuju milione dolara), AMD je odlučio da podigne cene karti od 15-25$ zavisno od karte, tako da će nove cene 5850 sa 279.99$ skočiti na prvobitno najavljenih 299$, a kada se zalihe osveže, Radeon HD 5870 će skočiti na 399$.

 

Nove cene će zvanično krenuti sa novom serijom karti … a od partnera se očekuje da uskoro izbace i neke poboljšane verzije u vidu ne standardnih hladnjaka (kao npr. Safirov Vapor-X), što automatski znači novi skok cena od 10-50$ plus, zavisno od toga koje rešenje će se primeniti (dual-slot, vapor komore, tečno hlađenje). Jedna stvar je sigurna – ako vidite 5870 trenutno u prodavnici a imate u planu da je kupite, ne očekujte skori pad cena sa ovih trenutnih. One će sigurno pasti opet na ovaj nivo, ali se dostupnost istih se neće poboljšati u narednim nedeljama – a zaostatak koji već postoji jede unapred sva sveža snabdevanja.

 

Izvor : brightsideofnews

Komentarišite na forumu

 

 

 

Tagovi