| Vesti | Hardver | AMD donosi masivno GPU ubrzanje u najnovijem Blenderu 3.0
Hardver AMD

AMD donosi masivno GPU ubrzanje u najnovijem Blenderu 3.0

AMD sa zadovoljstvom objavljuje da je zahvaljujući bliskom partnerstvu sa Blender Fondacijom, odabrane Radeon grafičke kartice podržane u konačnom izdanju verzije 3.0 njihovog popularnog softverskog paketa za kreiranje 3D digitalnog sadržaja. Cilj novog izdanja je da se nadograde UI i funkcionalnosti prethodnih verzija, kao i da se dodatno unapredi.

Blender 3.0 nudi nekoliko poboljšanja korisničkog iskustva na celoj produkcijskoj 3D traci. Istaknute stavke uključuju sistem proceduralnog modelovanja zasnovan na čvoru i napredno pregledanje i upravljanje predefinisanim objektima. Kompletno osvežavanje koda i arhitekure Blender Cycles renderera takođe je deo nove Blender verzije.

Da bi podržao ove promene, AMD je razvio novi način da uzme standardni kod koji Blender koristi za GPU ubrzanje u novom ažuriranju „Cycles X“ i sastavio ga je za AMD uređaje, koristeći Open-source AMD HIP API. Najnoviji AMD Radeon Software Adrenalin 21.12.1 ili Radeon PRO Software for Enterprise 21.Q4 (ili novije) upravljački programi su obavezni za korišćenje Cycles X u Blenderu 3.0.

Podrška se trenutno proverava na AMD Radeon PRO W6800 i AMD Radeon RX 6000 serije desktop GPU-ova i omogućena je na drugim AMD RDNA i AMD RDNA 2 grafičkim karticama. Istaknuti sadržaji glavnog ažuriranja Blender Cycles-a uključuju drastično poboljšane performanse GPU vizuelizacije, bolju interaktivnost viewporta, redizajnirane postavke uzorkovanja, novi GPU prostorni svetslosni efekti i još mnogo toga.

AMD pruža značajno bolje korisničko iskustvo u Blenderu 3.0 zahvaljujući podršci za ova poboljšanja u novom Cycles-u. Kada koristite Blender 3.0 Cycles X renderer sa AMD HIP API-em, AMD Radeon PRO W6800 renderuje 8 Blender scena u kombinovanom proseku 1,97x brže nego kada se renderuje pomoću Blender 2.93.5 Cycles rendera sa OpenCL.

Kada koristite Blender 3.0 Cycles X render sa AMD HIP API-em, AMD Radeon RX 5700 XT renderuje 8 Blender scena u kombinovanom proseku 2.12x brže nego kada se renderuje pomoću Blender 2.93.5 Cycles rendera sa OpenCL. „Blender je dugo promovisao slobodu stvaranja. Imamo zajedničku svrhu razvoja, održavanja, proširenja i promovisanja otvorenih softverskihrešenja“, rekao je Kevin Džesop, AMD-ovaj Menadžer za marketing proizvoda za grafički softver.

„Ponosni smo što su naši doprinosi pomogli da se poboljšaju mogućnosti i iskustva za Blender zajednicu – pokretač razvoja Blendera. Naša posvećenost zajednici se proširuje na naš doprinos Fondu za razvoj Blendera koji pomaže da se osigura budućnost Blendera. On omogućava tekući razvoj moćnog, stabilnog softvera, uključujući robustan skup funkcija koji koristi većoj Blender zajednici.“

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu…