| Vesti | Hardver | AMD demonstrira snažnu podršku kreatorima igara na GDC 2019.
Hardver

AMD demonstrira snažnu podršku kreatorima igara na GDC 2019.

AMD

Danas je poslednji dan ovogodišnje “Games Developer Conference”.

GDC 2019 je događaj koji predstavlja prozor u budućnost 3D grafike u realnom vremenu na PC-u, kao i trendova koji imaju uticaj na igre koje stižu u bližoj i daljoj budućnosti.

S tim u vidu, jasno je, ne samo iz naziva konferencije, već i tema kojima se bavi, da je ona orijentisana ka kreatorima igara i tehnologija koje pokreću igre.

Sa tom ciljnom grupom u vidu, AMD je na ovogodišnjem GDC 2019. predstavio niz novih verzija softverskih rešenja i tehnologija koje su prvenstveno namenjene kreatorima, ali ima tu zanimljivih alata i za krajnje korisnike, pogotovo one koji vole da se bave zanimacijom zvanom benchmarkovanje računara i komponenti.

Radeon GPUProfiler (RGP) 1.5 je alat za duboku analizu tipa „korak-po-korak“, izvršavanja instrukcija i procesiranja podataka unutar samog GPU-a, tokom procesa izračunavanja nekih funkcija grafičkog API-a.

AMD je u verziji 1.5, unapredio RGP sa tri nove mogućnosti, koje donose optimizacije na niskom nivou za DirectX 12, Vulkan i OpenCL.

 

AMD 01

 

„Instruction Timing“ ili u prevodu tempiranje instrukcija, omogućava programerima da jasno vide koliko vremena neka instrukcija zahteva za izvršavanje i u skladu sa tim moguće je odrediti da li je baš njena upotreba optimalna za sveukupne performanse u datom frejmu.

„Shader ISA“ omogućava programerima direktan uvid u kod samih šejdera ito u bilo kom stadijumu tokom puta kroz izvršne jedinice („Pipeline“).

„User Market Display“ omogućava programerima bolji uvid u to šta kompletan GPU radi u datom momentu. RGP 1.5 podržava kako Windows 7 i 10, tako i Ubuntu 16 i 18.

Radeon GPU Analyzer(RGA) 2.1 je offline kompajler i integrisani alat za analizu koda, sa podrškom za jezike visokog nivoa, koji se koriste za pisanje DirectX 11, OpenGL, Vulkan i OpenCL koda, a to su: HLSL, GLSL, SPIR-V i OpenCL kernel jezik.

 

AMD 02

 

RGA omogućava pisanje i editovanje šejdera ili kernel programa, a potom analiziranje generisanog mašinskog koda, za širok dijapazon podržanih AMD grafičkih procesora. Ova moćna i duboka analiza na najosnovnijem nivou, pruža uvid u optimizovanost određenog parčeta koda i omogućava fino i veoma precizno podešavanje zarad maksimizacije performansi. RGA podržava kako Windows 7 i 10, tako i Ubuntu 18, odnosno RHEL 7.

OCAT 1.4 je mali, ali veoma moćan alat, koji je prvenstveno bio zamišljen da pomogne programerima igara da najjednostavnije moguće analiziraju performanse igre u tzv. „korisničmom modu“, odnosno tokom realnog igranja, onako kako bi i krajnji korisnik to radio.

Hardverski novinari su uočili da je OCAT veoma koristan za njihov posao testiranja hardvera u igrama i da je mnogo moćniji i fleksibilniji od čuvenog FRAPS-a. Sada sve više i više entuzijasti i krajnji korisnici upotrebljavaju OCAT za brzo i lako testiranje sopstvenih komponenti i računara. Verzija 1.4 donosi veliki broj ergonomskih novina i vizuelno veći broj detalja, poput detekcije API-a koji igra koristi, iscrtavanje „frame-time“ grafikona, koji vizuelizuje uglađenost igranje i još mnogo toga.

 

AMD 03

 

AMD True AudioNext (TAN) – je skup AMD-ovih programskih biblioteka za realistično, prostorno, procesiranje zvučnog signala, od strane GPU-a. Valve Steam Audio je zvanično zasnovan na AMD-ovom True Audio SDK-u, a podrška za True Audio Next stiže i verziji 17 za Steam Audio. Podrška za Microsoft PIX.

U pitanju je Microsoftov glavni alat za analizu i debaging DirectX 12 koda na Windowsu 10. Sa ovom podrškom, programeri koji primarno koriste PIX u svom radu, sada mogu bolje da optimizuju svoje DirectX 12 naslove za AMD Radeon GPU-ove, omogućavajući još bolje performanse u dolazećim naslovima.

AMD FreeSync 2HDR primeri upotrebe i implementacije u kod igre. Da bi programerima olakšali da bolje optimizuju svoje naslove i omoguće implementaciju podrške za najmasovniju tehnologiju varijabilnog osvežavanja na tržištu, AMD je pripremio niz primera konkretnog koda, koji će biti javno dostupan u blog serijalu na GPU Open portalu.

 

AMD 04

 

Gospodin Andrej Zdravković, AMD-ov korporativni potpredsednik zadužen za sva AMD-ova softverska rešenja, je povodom AMD-ovog prisustva na GDC-u izjavio: „Games Developer Conference je primarno orijentisana ka programerskoj zajednici, dajući joj podršku u nastojanjima pri kreiranju sledećeg talasa uzbudljivih igračkih iskustava i mogućnosti koje ona donose.

Na GDC 2019. AMD potvrđuje svoju posvećenost otvorenim standardima i razvoju igara baziranih na otvorenim standardima. Svi naši alati su zasnovani na otvorenim standardima, jer smo uvereni da je to najbrži put za otvaranje nezamislivih novih pravaca u razvoju igara na svim platformama.“

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu…